Geoekologija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Geoekologija je posebna geografska nauka koja proučava uzajaman odnos čovjeka i prirode i obrnuto.Geoekologija je istovremeno komponentna i kompleksna geografska nauka koja, prevashodno, proučava samoregulativne prirodne procese i pojave u geografskom omotaču, s ciljem sagledavanja mogućnosti eliminisanja antropogenih modifikacija ekvivalentom prirodnih procesa.Iz tih razloga čovjek treba da spozna prirodne zakone i zakonomjernosti kako bi lakše s njom sarađivao i da se na Zemlji osjeća kao podstanar a ne kao kućevlasnik.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Internet-web-browser.svg Nedovršeni članak Geoekologija koji govori o geografiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.