Geografija Albanije

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Albanija se prostire na površini od 28.748 kvadratnih kilometara. Dijeli 172 kilometara dugu granica sa Crnom Gorom na sjeverozapadu, 112 km sa Kosovom na sjeveroistoku, na sjeveru i istoku prema Makedoniji u dužini od 181 km, a na jugu i jugoistoku graniči s Grčkom granicom u dužini od 212 km. Osim toga, Albanija ima izlaz na Jadransko more i Jonsko more ukupne dužina od 476 km.[1]

Preko nizina na zapadnom dijelu države, Albanija ima pristup Jadranskom moru i strateški važnim Otrantskim vratima, morskom prolazu, koji širinom od samo 72 km razdvaja Albaniju od Italije a preko kojeg je Jadransko more povezano s Jonskim morem a dalje i sa Sredozemnim morem.

Granice[uredi | uredi izvor]

Satelitski snimak Albanije

Albanija ima 691 kilometar kopnene i 362 km pomorske granice. Granice ugavnom nisu prirodne, izuzev obalnog dijela. Formirane su na konferenciji ambasadora u Londonu, u periodu 1912. - 1913. godine. Zemlja je bila okupirana od strane različitih vojnih snaga tokom prvog svjetskog rata, ali su granice iz 1913. godine u suštini potvrđene od strane pobjedničkih država 1921. godine.

U većini slučajeva, ne postoji prirodna granica od visoravni na istoku do Jadrana, iako su se Skadarsko jezero i dio rijeke Bojane koristili za označavanje sjeverozapade granice Albanije. Postoje četiri glavna geografska područja u Albaniji: sjeverni planinski dio (albanski: Krahina Malore Veriore) kojeg čini albanski dio Prokletija), zapadna nizina (Ultësira Bregdetare), centralni planinski lanac (Krahina Malore Qendrore) i južni planinski lanac (Krahina Malore Jugore).[2]

Rijeke[uredi | uredi izvor]

Kroz područje Albanije uglavnom ne protiču velike rijeke. Najduža rijeka koja protiče ovom zemljom je rijeka Drim, koja je ukupne dužine 335 km. Od ostalih rijeka treba spomenuti još:

Klima[uredi | uredi izvor]

Albanska rivijera na jugu države

S obzirom na relativno malu površinu, Albanija ima relativno veliki broj klimatskih regija za tako malu površine. Priobalne nizije imaju tipično sredozemnu klimu dok se planinsko područje odlikuje umjereno kontinentalnom klimom. I u priobalnom i unutrašnjem dijelu države, vrijeme se u velikoj mjeri razlikuje od sjevera do juga Albanije.

Nizije imaju blage zime sa prosječnom temperaturom od oko 7°C. Prosječne ljetnje temperature iznose oko 32°C dok je vlažnost zraka niska. U južnim nizijama temperature su u prosjeku oko 5°C dok su prosječne ljetne temperature oko 30°C. Prosječne temperature zraka u unutrašnjosti zemlje uglavnom zavise od nadmorske visine. Niske zimske temperature u planinama prouzrokovane su kontinentalnom zračnom masom koja dominira vremenom u Istočnoj Evropi i na Balkanu.

Ekstremne tačke[uredi | uredi izvor]

  • Najviša tačka: vrh Korab, planina Korab, 2.764 metara
  • Najniža tačka : Jadransko more, 0 m

Reference[uredi | uredi izvor]