Geografija Džibutija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Geografija Džibutija
KontinentAfrika
RegijaAfrički rog
Koordinate11°N 43°E / 11°N 43°E / 11; 43
Površina23.200 km2
150.
Dužina obale314 km
Granice575 km
Najviša tačkaMusa Ali, 2.028 m
Najniža tačkaJezero Assal, -155 m
Najveće jezeroJezero Abe

Džibuti je država koja se nalazi na Afričkom rogu. Jedna je od površinski najmanjih kontinentalnih država Afrike. Graniči se sa Eritrejom na sjeveru, Etiopijom na zapadu i jugu i Somalijom na jugoistoku. Na istoku izlazi na obale Crvenog mora i Adenski zaliv. Područje karakteriziraju oskudne padavine a veći dio teritorije predstavlja polusuhu i sušnu sredinu. Jezero Assal je slano jezero koje se nalazi na 155 m ispod nivoa mora, što ga čini najnižom tačkom na afričkom kopnu i trećom najnižom tačkom na Zemlji nakon Galilejskog jezera i Mrtvog mora. Džibuti ima petu najmanju populaciju u Africi. Glavni centri u državi su glavni grad Djibouti, lučki gradovi Tadjoura i Obock kao i gradovi na jugu: Ali Sabieh i Dikhil. Površinom od 23.200 km2 je 150. država na Zemlji a od ukupne površine kopna vodene površine zauzimaju 20 km2.[1]

Lokacija[uredi | uredi izvor]

Džibuti se nalazi na strateškoj lokaciji na Rogu Afrike i uz moreuz Bab-el-Mandeb, duž važne pomorske rute koja kroz Crveno more i Sueski kanal spaja Arapsko more odnosno Indijski okean s Sredozemnim morem. Osim toga obala Džibutija služi kao komercijalni važno mjesto za uvoz robe ka unutrašnjosti Afričkog roga.

Granice[uredi | uredi izvor]

Ukupna dužina kopnene granice Džibutija je 575 km dok je dužina priobalja 314 km dužine. Granice prema susjednim državama iznose:

  • Etiopija 390 km,
  • Eritreja: 125 km,
  • Somalija: 60 km,
  • Jemen (Pomorska granica duž moreuza Bab-el-Mandeb)

Morska obala[uredi | uredi izvor]

Pomorske granice Džibutija

Morska obala Džibutija se prostire duž ekoregiona tzv. Etiopskog područja pašnjaka i grmlja. Izuzetak je pojas područja uz Crveno more koji je dio obalske pustinje Eritreje i predstavlja važnu migracijsku ruta za ptice grabljivice.[2] Veći dio obale je pristupačan i prilično raznolik kako po geografskim tako i po pitanju staništima. Najveće uvale na obali Džibutija su Tadžurski zaliv i Goubbet-el-Karab, uvala koja je vremenom formirana uz Tadžurski zaliv djelovanjem morske struje.

Teritorijalno more Džibutija obuhvata priobalni pokas širine 22,2 km. Na teritorijalno more se naslanja kontinuirana zona širine 44,4 km. Ekskluzivna ekonomska zona je pojas mora širine 370,4 km.

Planine[uredi | uredi izvor]

Najveći dio planinskog područja čine planine Musa Ali, Goda i planina Arrei koja okružuje glavni grad Djibouti. Najviši vrh u državi je vrh na planini Musa Ali, ukupne visine od 2.028 metara. Ukupno je osam vrhova visine iznad 1.000 metara nadmorske visine.[3]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Djibouti". The World Factbook. CIA. 16. 4. 2015. Arhivirano s originala, 4. 5. 2020. Pristupljeno 3. 7. 2019.
  2. ^ Šablon:WWF ecoregion
  3. ^ Highest Mountains in Djibouti