Geografija Rusije

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Geografija Rusije
KontinentEvropa - Azija (Euroazija)
RegijaIstočna Evropa Sjeverna Azija
Koordinate60°N 100°E / 60°N 100°E / 60; 100
Površina17.098.246 km km2
1
Dužina obale37.653 km
Najviša tačkaElbrus - 5.642 m
Najniža tačkaKaspijsko jezero - 28 m
Najduža rijekaRiječni sistem JenisejAngaraSelenga - 5.539 km
Najveće jezeroBajkalsko jezero - 31.722 km2
Prirodni resursiminerali, nafta, plin, ugalj, drvo

Rusija je po površini najveća država svijeta. Transkontinentalna je država koja se prostire Euroazijom, zauzimajući veliki dio Istočne Evropa i Sjeverne Azije.

Zbog svoje veličine, Rusija se odlikuje kako monotonim osobinama tako i različitostima. Te različitosti se ogledaju kako u pogledu topografije tako i po pitanju klime, vegetacije i drugih karakteristika koje su izražene upravo zbog njene velike površine. Od sjevera ka jugu istočnoevropska nizija je pokrivena sekvencijalno tundrom, četinarskim šumama (tajge), mješovitim i širokolisnih šumama, travnjacima (stepa) i polupustinjama. S druge strane, Sibir slijedi sličan slijed, ali uglavnom preovladava tajga. Na teritoriji Rusije nalazi se četrdeset rezervata biosfere koji su upisani na listu UNESCO-a.[1]

Globalni položaj i granice[uredi | uredi izvor]

Svojim položajem na sjevernoj hemisferi, veći dio Rusije se nalazi bliže Sjevernom polu nego Ekvatoru. Sa površinom od 17.098.246 km2 Rusija je najveća država na svijetu i zbog njene enormne veličine teško ju je u tom pogledu porediti s drugim zemljama.

Od zapada prema istoku, Rusija se proteže od Kalinjingrada (enklave razdvojene od ostatka Rusije secesijom Litvanije 1990. iz tadašnjeg Sovjetskog Saveza) do Ratmanovog ostrva (jednog od Diomedovih ostrva) koje se nalazi u Beringovom prolazu. Ovo rastojanje iznosi oko 9.200 kilometara. Od sjevera ka jugu, zemlja se prostire od sjevernog vrha Ostrva ruskog Arktika, Zemlje Franje Josipa, do Republike Dagestan na Kaspijskom jezeru, u dužini od oko 4.500 kilometara.

S obzirom da je najveća država svijeta, Rusija ima dugu granicu i graniči s mnogo država. Njena državna granica je 57.792 kilometara dužine (od toga 20.139 km kopnene granice) i najduža je na svijetu. Graniči sa 14 sljedećih država: Norveška, Finska, Estonija, Latvija, Litvanija, Poljska (preko Kalinjingradske oblasti), Bjelorusija, Ukrajina, Gruzija, Azerbejdžan, Kazahstan, Mongolija, Kina i Sjeverna Koreja.

Oko dvije trećine ukupne granice otpada na pomorsku granicu. Rusija dijeli pomorsku granicu sa SAD i Japanom. Vode 13 mora i tri okeana (Arktički okean, Atlantski okean i Tihi okean) zapljuskuju obale Rusije.

Administrativne i teritorijalne podjele[uredi | uredi izvor]

Uz nekoliko promjena statusa, veći dio administrativne i teritorijalne podjele Rusije unutar bivšeg SSSR-a je zadržan i u današnjoj Ruskoj Federaciji. Od 2014. godine, Rusija se sastoji od osamdeset pet administrativno-teritorijalnih jedinica (tzv. federalnih subjekata): dvadeset dvije republike, devet krajeva (teritorija), četrdeset šest oblasti (pokrajina), jedne autonomne oblasti, četiri autonomna okruga i tri grada sa federalnim statusom, odnosno gradovima Moskva, Sankt Peterburg i Sevastopolj.

Reference[uredi | uredi izvor]