George Grosz

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

George Grosz (Berlin, 26. juli 1893. - Berlin, 6. juli 1959.), njemački grafičar i slikar

U Parizu je nakon dodira s futurizmom i dadaističkim ekscesima prešao na političku i socijalnu karikaturu u satiričkim časopisima. Njegov likovni izraz je nemilosrdna kritika njemačkog militarizma, buržujske klase. Od njemačkog kaosa poslije Prvog svjetskog rata do prvih simptoma nacističkog terora svoju likovnu dokumentaciju objavljivao je u ciklusima grafike: Bog je s nama, Lice vladajuće klase, Ecce home. Od slika itiču se "Pomrčina sunca" i "Njemačka, jedna zimska bajka". 1932. iselio je u SAD, gdje je radio crteže za knjige. Uspomene svog života objavio je 1931. u Njemačkoj, a 1946. u New Yorku pod nazivom "Malo da i veliko ne".