George Hammond

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
General George Hammond

General George Hammond je izmišljeni lik iz naučno-fantastične televizijske serije Stargate SG-1, kojeg glumi Don S. Davis. General Hammond je glavni i odgovorni u SGC-u. Osoba koja donosi odluke o misijama na koje timovi idu. Nakon 7. sezone, Hammond od Teksasa, kako ga je prozvao učitelj Bra'tac, postaje savjetnik za sigurnost Zemlje, te vodi projekte poput Prometeja i Alfa lokacije.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Zamijenio je general-majora West koji je zapovijedao Stargate projektom tokom prve misije na Abydos (u filmu Stargate). Postao je oficir Američkog vazduhoplovstva sredinom 1960tih. Hammond je udovac, njegova supruga je umrla od raka. Ima dvoje unučadi Kayla i Tessa, čije je brojeve telefona memorisao na broju 1, odmah iznad broja telefona američkog predsjednika.

Hammond je penzionisan 2001 godine, i napustio je seriju Stargate SG-1 u 8. sezoni kada je promoviran u čin general-pukovnika te premješten u odjel za sigurnost planete. U epizodi 1969 Hammond se sreće s timom SG-1 iz budućnosti te šalje u prošlost poruku samom sebi.

Hammond se također pojavljuje i u prvoj sezoni Stargate Atlantisa i u 8. i 9. sezoni Stargate SG-1, mada se u 10. sezoni pojavljuje kao civil.