George Harrison

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
George Harrison
Harrison 1974.
Rođenje (1943-02-25) 25. februar 1943.
Liverpool, Ujedinjeno Kraljevstvo
Smrt29. novembar 2001(2001-11-29) (58 godina)
Los Angeles, SAD
Godine aktivnosti1958–2001.
Poznat(a) poThe Beatles
Supružnik/ciPattie Boyd (1966 - 1967.)
Olivia Harrison (1978 - 2001.)
Djeca1

George Harrison MBE (25. februar 1943 – 29. novembar 2001) bio je engleski muzičar, pjevač i tekstopisac koji je stekao međunarodnu slavu kao glavni gitarista rok-grupe The Beatles. Ponekad nazivan "tihi Beatle", Harrison je prihvatio indijsku kulturu i pomogao proširiti opseg popularne muzike uključivanjem indijskih instrumenata i hinduističke duhovnosti u djela Beatlesa. Iako su većinu pjesama grupe napisali John Lennon i Paul McCartney, većina albuma Beatlesa od 1965. nadalje sadržavala je barem dvije Harrisonove pjesme. Neke od njegovih pjesama za grupu su "Taxman", "Within You Without You", "While My Guitar Gently Weeps", "Here Comes the Sun" i "Something". Harrisonovi prvi muzički utjecaji bili su George Formby i Django Reinhardt, a kasnije su utjecali i Carl Perkins, Chet Atkins i Chuck Berry.

Samostalna karijera[uredi | uredi izvor]

Harrisonov prvi trostruki album All Things Must Pass iz 1970. je također njegov najbolji i saJohn Lennon/Plastic Ono Band i Band on the Run Paul McCartney se smatra jednim od najboljih solo ostvarenja članova The Beatlesa nakon raspada. U tom periodu imao je hitove "What Is Life" i "My Sweet Lord". Zbog ovog drugog će završiti na sudu pod optužbom da je "nesvjesno kopirao" pjesmu "He's So Fine" grupe The Chiffons. Nakon All Things Must Pass, kvalitet albuma ("Living In The Material World", "George Harrison") postepeno je opadao, da bi odustao od snimanja negdje početkom osamdesetih.

Godine 1987. vratio se na scenu i top liste sa albumom Cloud Nine i hitom "Got My Mind Set On You". Osim toga, treba izdvojiti albume za Traveling Wilburys supergrupu i posthumni album Brainwashed iz 2002. Najpoznatije pjesme iz perioda solo karijere su "My Sweet Gospode", "Give Me Love", "What Is Life" iz sedamdesetih, zatim "Got My Mind Set On You", posveta vremenima The Beatlesa "When We Was Fab" i napisane pesme sa Traveling Wilburys, "Handle With Care" i "End Of The Line". Preminuo je 29. novembra 2001. godine u Los Anđelesu.

Diskografija[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]