Idi na sadržaj

George Mallory

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
George Mallory
Rođenje (1886-06-18) 18. juni 1886.
Cheshire, Engleska
Smrt8. juni 1924(1924-06-08) (37 godina)
NacionalnostEnglez
ZanimanjePlaninar, nastavnik
Poznat(a) poTragični uspon na Mount Everest

George Mallory (18. juni 1886 – 8. juni 1924) bio je engleski planinar, koji je početkom dvadesetih godina XX vijeka bio vodeći član prvih ekspedicija na Mount Everest. Njegov nestanak na ovoj planini je jedna od najvećih misterija XX vijeka.[1]

Rođen je u Cheshire. Studirao je u Cambridge kada se počeo baviti planinarenjem i alpinizmom. Poslije diplomiranja bio je nastavnik i istovremeno usavršavao alpinizam u planinskom području na sjeverozapadu Engleske. Još uvijek je poznat jedan smjer na Pillar Rocku, težine 5a, koji je dugo važio kao jedan od najtežih smjerova u Engleskoj. U Alpama, na Mont Blancu takođe je ispenjao teške smjerove. Za vrijeme Prvog svjetskog rata služio je u Britanskoj armiji i bio učesnik čuvene bitke na rijeci Somme.

Himalaji[uredi | uredi izvor]

Prva Britanska istraživačka ekspedicija na Mount Everest 1921. tražila je moguću rutu za uspon na vrh. Mallory je obilazio Everest sa južne strane, prvi je bio u Dolini tišine i na padinama Lhotsea. Ekspedicija je preko Rongbuk lednika u Tibetu došla i na Sjeverni prevoj i zaključila da je najednostavniji uspon na vrh moguć daljnim usponom Sjevernim grebenom, izlaskom na Sjeveroistočni grebon i dalje prema vrhu.

Britanska ekspedicija na Mount Everest 1922. bila je prva ekspedicija sa namjerom da osvoji vrh Mount Everesta. Prva ekipa u kojoj je bio Mallory i još trojica penjača i devet nosača dostigla je visinu 8.225 metara. Druga ekipa, koju je vodio George Ingle Finch (planinar i inžinjer hemije) dostigla je visinu 8.326 metara. Ekipa je po prvi put koristila boce se kisikom.

Mallori je bio impresioniran relativnom lakoćom kojom se Finch penjao, pa je poveo i treću ekipu od 5 penjača i 14 nosača, koja je takođe na uspon pošla sa bocama. Iznad Sjevernog prevoja na ekipu se sručila lavina i 7 nosača je poginulo, a ekspedicija je prekinuta. Za tragediju je okrivljen Mallory, jer je nepromišljeno poveo ekipa kada je već počela sezona monsuna.

Po povratku, članovi su neko vrijeme u Engleskoj i SAD prezentovali ekspediciju. Jedno od pitanja prisutnih bilo je:[2]

-Zašto idete da se penjete na Mount Everest?

Mallory je odgovorio:

-Zato što je tamo.

Ova kratka rečenica najpoznatija je u historiji planinarstva.

Posljednji uspon[uredi | uredi izvor]

Po treći put se priključio ekspediciji na Everest 1924. godine. Imao je jedan pokušaj uspona ali se morao vratiti iz nepoznatih razloga.

Četvrtog juna Mallory i mladi penjač Andrew Irvine krenuli su u novi pokušaj osvajanja Everesta. Iz svog najvišeg kampa na visini 8.170 metres krenuli su ujutro 8. juna. Ostali članovi ekspedicije imali su priliku kroz sumaglicu vidjeti penjače to popodne. Mallory i Irvin nikad više nisu viđeni. Britanska javnost bila je šokirana pogibijom alpinista. Malloryevo tijelo pronađeno je 1999. godine na visini 8.155 metara. Konstatovano je da je umro od posljedica pada. Irvinovo tijelo nije nikad nađeno.

Od njegove pogibije do danas pokušava se dati odgovor na pitanje, da li su Malloryi i Irvin bili prvi ljudi na Mount Everestu?

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "George Mallory, engleski istraživač i planinar". Britannica enciklopedija. Pristupljeno 15. 2. 2020.
  2. ^ "Penjanje na Everest je posao za Supermena". New York Times - 18. marta 1923. Pristupljeno 15. 2. 2020.(en)