Gerasim Izmailov

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Gerasim Izmailov
Rođenje (1745-Nedostaje parametar 1=mjesec!-00) . Nedostaje parametar 1=mjesec! 1745.
Smrt1795(1795-00-00) (49–50 godina)
SAD
NacionalnostRus

Gerasim Grigorjevič Izmajlov ((ru) Герасим Григорьевич Измайлов; 1745. - 1795.) je bio ruski navigator koji je učestvovao u ruskoj kolonijalozaciji Amerike. Osnivač je prve ruske kolonije na Aljaski. Detaljno je kartografisao Aleutska ostrva.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Izmailov je rođen u Jakutsku. Pohađao je školu za navigatore zajedno sa Dimitrijem Boharovom, koji mu je postao doživotni ortak.

U 1771 uhapšeni su tokom Benevske pobune na Bolšeretskom ostrvu u Kamčatki. Izamilov je pokušao pobjeći no ponovo je uhvaćen, izbičevan i ostavljen na nenaseljenom ostrvu Simušir. Tu je preživio hraneći se "travom i korijenjem" dok ga nisu pronašli Jasaki, koji su skupljali krzna. U Irkutsku je 1774 oslobođen od prvenstvene optužbe.

Izmajlov preuzima 1775 komandu nad brodom "Sv.Petar" i počinje sa kratografisanjem Aleutskih ostrva. U oktobru 1778, dok je bio u Unalaski, upoznao je kapetana Jamesa Cooka koji mu poklanja mač i Merkatorovu mapu. Izamilov je dobio još i kartu Zapadne obale Sjeverne Amerike, koja je kasnije uručena britanskim admiralima. Zauzvrat je Cook tražio da Izmajlov uputi pismo nadležnima u Kamčatki.

U periodu 1783-1785 Izmajlov i Grigori Šelikov su napravili historijsko putovanje do Kodijak otoka, tu su naseljeni prvi Rusi u Americi. 1789. Izmajlov je kao prvi otrkio i kartografisao Kenai poluostrvo. Tri godine kasnije, u službi Aleksandra Baranova, učestvuje u pomorskoj bici protiv Tilgita.

Nakon što je prezimio na Aljaski, Izmajlov obilazi Saint Paul Island, gdje pronalazi posadu ruskog broda koja je nestala 1791. Pomaže im da stignu do Okhotska u junu 1794. Posljednje putovanje obavio je prateći misionare pravoslavne crkve, koji su bili pod vodstvom Oca Joasafa, na putu za Aljasku.[1]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]