Gerasim Izmailov

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Wiki letter w.svg Ovaj članak je siroče zato što nema ili vrlo malo ima drugih članaka koji linkuju ovamo.
Molimo Vas da postavite linkove prema ovoj stranici sa srodnih članaka.
Gerasim Izmailov
Rođenje (1745-Nedostaje parametar 1=mjesec!-00) . Nedostaje parametar 1=mjesec! 1745.
Smrt 1795(1795-00-00) (49–50 god.)
SAD
Nacionalnost Rus

Gerasim Grigorjevič Izmajlov ((ru) Герасим Григорьевич Измайлов; 1745. - 1795.) je bio ruski navigator koji je učestvovao u ruskoj kolonijalozaciji Amerike. Osnivač je prve ruske kolonije na Aljaski. Detaljno je kartografisao Aleutska ostrva.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Izmailov je rođen u Jakutsku. Pohađao je školu za navigatore zajedno sa Dimitrijem Boharovom, koji mu je postao doživotni ortak.

U 1771 uhapšeni su tokom Benevske pobune na Bolšeretskom ostrvu u Kamčatki. Izamilov je pokušao pobjeći no ponovo je uhvaćen, izbičevan i ostavljen na nenaseljenom ostrvu Simušir. Tu je preživio hraneći se "travom i korijenjem" dok ga nisu pronašli Jasaki, koji su skupljali krzna. U Irkutsku je 1774 oslobođen od prvenstvene optužbe.

Izmajlov preuzima 1775 komandu nad brodom "Sv.Petar" i počinje sa kratografisanjem Aleutskih ostrva. U oktobru 1778, dok je bio u Unalaski, upoznao je kapetana Jamesa Cooka koji mu poklanja mač i Merkatorovu mapu. Izamilov je dobio još i kartu Zapadne obale Sjeverne Amerike, koja je kasnije uručena britanskim admiralima. Zauzvrat je Cook tražio da Izmajlov uputi pismo nadležnima u Kamčatki.

U periodu 1783-1785 Izmajlov i Grigori Šelikov su napravili historijsko putovanje do Kodijak otoka, tu su naseljeni prvi Rusi u Americi. 1789. Izmajlov je kao prvi otrkio i kartografisao Kenai poluostrvo. Tri godine kasnije, u službi Aleksandra Baranova, učestvuje u pomorskoj bici protiv Tilgita.

Nakon što je prezimio na Aljaski, Izmajlov obilazi Saint Paul Island, gdje pronalazi posadu ruskog broda koja je nestala 1791. Pomaže im da stignu do Okhotska u junu 1794. Posljednje putovanje obavio je prateći misionare pravoslavne crkve, koji su bili pod vodstvom Oca Joasafa, na putu za Aljasku.[1]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]