Gibonni

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Gibonni
Osnovne informacije
ŽanroviDalmatinska šansona, pop, rock
ZanimanjeMuzičar i tesktopisac
Karijera1985–
IzdavačiDallas Records
Veb-sajthttp://www.gibonni.htnet.hr

Zlatan Stipišić, poznat kao Gibonni (Split, 13. august 1968) hrvatski je muzičar i tesktopisac.

Karijeru je počeo kao pjevač splitskog hard-rock banda "Osmi putnik" nakon čijeg raspada i kratke karijere u "Divljim jagodama" surađuje s Dinom Dvornikom i Oliverom Dragojevićem. U tom razdoblju piše i komponuje neke od svojih najvećih hitova.

Ubrzo je nakon njegovog prvog albuma nazvanog Sa mnom ili bez mene došlo do preokreta koji je promijenio cijelu njegovu buduću karijeru: Gibonni je napisao pjesmu "Cesarica" za Olivera Dragojevića. Na album Noina arka (1993) uvrstio je pjesme "Zlatne godine", koju je napisao u saradnji sa Zrinkom Tutićem za istoimeni film, te "Mi smo prvaci" koja je proglašena himnom Hrvatskog olimpijskog saveza. Ovdje su i pjesme "Nek se dijete zove kao ja", "Dobri judi" i "Tebe nisam bio vrijedan". Samostalno nastupa s Brunom Kovačićem, a zatim formira grupu u sastavu: Gibonni, Bruno Kovačić, Renato Švorinić, Gordan Dorvak i Josip Andrić. U tom sastavu Gibonnijeva grupa snima dva albuma: Kruna od perja (1994) i Ruža vjetrova (1997). Premda u tom periodu Gibonni stvara svoje najljepše pjesme (Dvije duše, Ozdravi mi ti, Život me umorio, Lipa moja, Ovo mi je škola, Tempera, Ako me nosiš na duši, Ej vapore), tek nakon raspada te grupe i sa sljedećim albumima sazrijeva vrijeme za prva službena priznanja u obliku Porina. Time počinje komercijalnija Gibonnijeva faza koja polučuje velik uspjeh među širim masama i kritičarima.

Sljedeći Gibonnijev solo album Judi, zviri i beštimje (Dallas Records) objavljen je u februaru 1999. godine i bio je to u tom trenutku najprodavaniji album u Hrvatskoj i Sloveniji s osvojenih 7 Porina. Na njemu su objavljene pjesme "Činim pravu stvar", "Projdi vilo" i "I ja ću budan sanjati". Godine 1999. i 2000, Gibonni je bio na turneji po Hrvatskoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini i održao je brojne koncerte (npr. u zagrebačkoj dvorani "Vatroslav Lisinski"). Poslije uspjeha s albumom Judi, zviri i beštimje objavljen je DVD, Milenijski koncert, snimljen u Hrvatskom narodnom teatru "Ivan pl. Zajc" u Rijeci, gdje su mu se, zahvaljujući novoj ISDN tehnologiji, pridružili brojni poznati gosti: Vlatko Stefanovski i klapa Cambi.

Gibonni drži rekord najposjećenijeg koncerta s koncertom održanim na zagrebačkom stadionu Maksimir pred 32.000 ljudi. Osnovao je fond za talentiranu djecu bez roditelja, objavio je knjigu pjesama na Brailleovom pismu pod nazivom Dvije duše čiji prihod od prodaje je bio namijenjen slijepim ljudima iz lokalne zajednice, a također je učestvovao na brojnim dobrotvornim aukcijama.

Njegov otac, Ljubo Stipišić, je arhivar hrvatskih tradicionalnih pjesama i etnomuzikolog.

Jedni od Gibonnijevih omiljenih umjetnika, klapa Cambi, objavili su 2001. godine album Vrime od nedije na kojem su u tradicionalnoj i jedinstvenoj hrvatskoj folk maniri obrađeni Gibonnijevi hitovi.

Gibonnijev dugo očekivani album Mirakul, objavljen je 16. oktobra 2001. godine i u nekoliko je dana postao najprodavaniji hrvatski album. Do danas je Mirakul prodan u više od 60.000 primjeraka (u Hrvatskoj i Sloveniji). Brojne kritike proglasile su Mirakul za najbolji album 2001. godine (što se proteglo i na 2002. godinu) s nekoliko pjesama koje već sada zauzimaju značajno mjesto u hrvatskoj muzičkoj historiji. Na Mirakulu se nalazi 13 pjesama na kojima učestvuje nekoliko međunarodno poznatih muzičara kao što su bubnjar Manu Katche, basisti Pino Palladino i Tony Levin, zvijezda world muzike Geoffrey Oryema, frontman italijanskog benda "Stadio" Gaetano Curreri i Vlatko Stefanovski.

Godine 2003. godine Zlatan Stipišić bio je UNICEF-ov ambasador dobre volje.

18. maja 2006. godine izašao je Gibonnijev album Unca fibre (vodič za brodolomce i anđele čuvare). "Vrime je da se pomirim sa svitom" je pjesma koja je otvorila album Unca fibre na kojima je Gibonni ostvario saradnju sa Goranom Barom te Mayom Azucenom u pjesmi "Anđeo u tebi" za koji je također snimljen spot. To nisu jedini dueti koje je Gibonni ostvario. Pjevao je sa Vannom (bivšom članicom grupe E.T.) u pjesmi "Ja ću budan sanjati" te Oliverom Dragojevićem u pjesmi "U ljubav vjere nemam". Oliverovu "Cesaricu" napisao je Gibonni. Koncertom na splitskim Gripama Gibonni je 20. oktobra 2006. godine po prvi put izveo kompoziciju - "Evo me doma" u duetu sa Mladenom Badovincem iz T.B.F-a. Uz već spomenute, na splitskim Gripama pridružile su mu se sestre Husar te su otpjevali pjesmu "Anđeo u tebi".

Diskografija[uredi | uredi izvor]

  • Sa mnom ili bez mene, (Croatia Records, 1991)
  • Noina arka, (Croatia Records, 1993)
  • Kruna od perja, (Croatia Records, 1994)
  • Koncert, (Croatia Records, 1995)
  • Ruža vjetrova, (Croatia Records, 1997)
  • Judi, zviri i beštimje, (Dallas Records/s.i.n.. 1999)
  • 24 Karata/18 Velikih, kompilacija, (Croatia Records, 1999)
  • Mirakul, (Dallas Records, 2001)
  • Svi moji punti kad se zbroje, (Box Set) (Dallas Records, 2003)
  • Unca fibre (vodič za brodolomce i anđele čuvare), (Dallas Records, 2006)
  • Acoustic:Electric /dvostruki live album, (Dallas Records, 2007)
  • Acoustic:Electric special Christmas limited edition, (Dallas Records, 2008)
  • Toleranca, (Dallas Records, 2010)

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]