Gilderoy Lockhart

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Gilderoy Lockhart
Lik iz serijala o Harryju Potteru
Rodmuškarac
Boja koseplava
Boja očijuplava
Domnepoznat
Čistoća krvinepoznata
Vjernostnepoznata
GlumacKenneth Branagh
Prvo pojavljivanjeHarry Potter i Odaja tajni


Gilderoy Lockhart (Merlinov red, treće klase, počasni član Lige za odbranu od mračnih sila i peterostruki dobitnik nagrade Vještičjeg sedmičnika za najljepši osmjeh) je lik iz serije romana o Harry Potteru autorice J. K. Rowling. On je slavni čarobnjak koji je napisao mnoge knjige o mračnim stvorenjima i svojim susretima s njima. Ima plavu, valovitu kosu i posebno ravne i blistavo bijele zube. Narcisoidan je, opsjednut samim sobom, i jako je napuhan. Krase ga plave oči. Usprkos svom položaju slavne osobe u čarobnjačkoj zajednici, njegove ljubiteljke čine pretežito sredovječne žene i tinejdžerke (koje ga smatraju posebno zgodnim).

Gilderoy Lockhart je u školskoj godini 1992./1993. predavao predmet Odbrane od mračnih sila u školi vještičarenja i čarobnjaštva u Hogwartsu. Na prvom predavanju koje je održao učenicima druge godine dao je ispit koji nije imao nikakve veze sa predmetom kojeg bi trebao podučavati, nego se ticao isključivo njegove biografije. Nije bio popularan među ostalim profesorima i školskim osobljem, a najmanje ga je od svih podnosio profesor Severus Snape, koji je želio preuzeti podučavanje njegovog predmeta. Ipak, profesori i učenici su ga naučili podnositi, a Hermiona Granger je razvila i posebnu simpatiju prema njemu, na gađenje Harryja i Rona. Harry ga posebno nije volio, djelimično i zato što je Gilderoy mislio da je Harry doletio u Hogwarts sa Ronom Weasleyem zato što se želio domoći još slave. Gilderoy je mislio da je Harry, kad se pojavio sa njim na naslovnici Dnevnog Proroka, dobio razne ideje o sticanju slave. Kasnije je mislio da Harry dijeli potpisane fotografije zbog njega.

Gildeory Lockhart se slabo koristi čarolijama. Jedina čarolija u kojoj je on stvarno dobar je čarolija za brisanje pamćenja. Na prvom času je svojim učenicima pustio u učionicu Vilovnike koje nije znao sam pohvatati. Također je umjesto da Harryju izliječi slomljenu ruku učinio da mu nestanu sve kosti iz nje. U dvoboju štapićima sa Severusom Snapeom je bio savladan, a kada je Draco Malfoy nahuškao zmiju na Harryja, nije je znao ukloniti.

U ekraniziranoj verziji Harryja Pottera i Odaje tajni, Lockharta glumi Kenneth Branagh. Još nije poznato hoće li se Branagh vratiti u ulozi Gilderoya Lockharta u vjerovatno posljednjem pojavljivanju tog lika, u Harry Potteru i Redu Feniksa.

Gilderoy Lockhart je razotkriven kao varalica dok je pokušavao izbjeći odlazak u Odaju tajni i otkrio je da u stvari nije napravio sve one nevjerovatne i velike stvari koje je opisao u svojim knjigama - umjesto toga, krao je priče drugih ljudi, a na njih je bacao čarolije za brisanje pamćenja i preuzimao zasluge za njihova ostvarenja. Kad je pokušao promijeniti sjećanje Harry Pottera i Rona Weasleya kako se ne bi sjećali priznanja i cijele prevare, čarolija je umjesto na njih dvojicu djelovala na njega zato što je koristio Ronov slomljeni štapić. Zbog toga je Gilderoy izgubio pamćenje i odveden je u Bolnicu svetog Munga za magične ozljede i bolesti. Na Božić 1995. Harry je vidio Gilderoya, kojem se polahko počelo vraćati pamćenje, u bolnici. Lockhart još uvijek prima pisma obožavatelja, iako više nema pojma zašto. Također, još uvijek voli dijeliti autograme.

Lockhartova prošlost[uredi | uredi izvor]

Nije otkriveno ništa o Lockhartovim precima. S obzirom na njegovu neiskrenost, sve što on kaže mora se uzeti sa rezervom. Lockhart tvrdi da je jednom bio niko, i očito se kao dijete trudio biti primijećen, ali nije uspio. Važno je istaknuti da je dežurna vidarica u svetom Mungu rekla da Gilderoya niko ne posjećuje, što upućuje na to da su članovi njegove porodice mrtvi, ne mare za njega ili su bezjaci.

Zanimljivosti[uredi | uredi izvor]

Kako je rekla J. K. Rowling, iako je osobine nekih likova uzela od ljudi koje poznaje Gilderoy Lockhart je jedini lik kojeg je stvorila po pravoj osobi. Ali ipak, ne želi imenovati tu osobu, usput negirajući glasine da je inspiracija bio njen prvi suprug. Na svojoj web stranici kaže da je ta osoba previše puna sebe i da se vjerovatno uokolo hvali kako je nadahnula lik Dumbledorea ili kako je sama napisala knjige, ali je dopustila da Rowling preuzme zasluge.

Ostalo[uredi | uredi izvor]