Gisela (pjevačica)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Gisela
Gisela u 2008
Rođenje
Gisela Lladó Cánovas

(1979-01-01) 1. januar 1979 (45 godina)
Nacionalnostšpanski
Zanimanje
  • Pjevac
  • modni model
  • plesac
  • glumica
  • modni dizajner
Godine aktivnosti2001– danas
Veb-sajtvivegisela.com

Gisela Lladó Cánovas (rođena 1. januara 1979.), koja je poznata kao Gisela, španska je pop pjevačica i glasovna glumica. Rođena je u El Brucu (Barcelona) u Kataloniji u Španiji i studirala je novinarstvo na Autonomnom univerzitetu u Barseloni prije nego što se proslavila nakon osmog mjesta u prvom španskom izdanju Operación Triunfo 2001. Poznata je i po predstavljanju Andore na Euroviziji, takmičenju pjesama 2008 u Beogradu, Srbija.

Muzički početak[uredi | uredi izvor]

Gisela je rođena u El Brucu, Barcelona (Španija). Od malena je pjevala u muzičkoj grupi, a kasnije je pohađala časove pjevanja i tapkanja. 1999. godineupisala je novinarstvo na Autonomnom univerzitetu u Barceloni.

2001. učestvovala je u castinzima za učešće na muzičkom takmičenju TVE Operación Triunfo (vođena njenim snom da bude pevačica). Izabrana je i ušla je u program. Takmičenje koje je organizovao Gestmusic postiglo je neočekivani uspjeh kod publike što njegovo finale čini najgledanijim televizijskim programom u Španiji otkako se 1992. godine počela brojati publika.

Za vrijeme boravka u emisiji, Walt Disney Pictures izabrao ju je za izvođenje originalnog soundtracka za Peter Pan and Return to Neverland. Centralna pjesma "Ta zvijezda tamo" tako postaje njena prva pjesma kao solo pjevačice.

Gisela je bila na osmoj poziciji, ali je zajedno sa svojim suigračima obavila zajedničku turneju gdje su u nekoliko navrata napunili stadion Santiago Bernabéu u Madridu i Palau Sant Jordi u Barceloni. Zajedno sa svima, izvela je uspješan singl "Moja muzika je tvoj glas", kao i službeni singl u znak podrške španskoj nogometnoj reprezentaciji na Svjetskom prvenstvu "Živimo selekciju". Njeno sudjelovanje u programu dovelo je do toga da zajedno s pobjednicom Rozom nastupi na Eurosongu 2002. Tako je izvodila horove za "Europsku proslavu" s Davidom Bisbalom, Davidom Bustamanteom, Chenoom i Genom Machadom. Pjevačica je također sudjelovala u dokumentarnom igranom filmu OT: film i u raznim monografskim prostorima posvećenim programu, poput Triunfomanije.