Gnej Domicije Korbulon

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Statua Korbulona u holandskom gradu Voorburgu, izradio Albert Termote (1887 - 1978)

Gnej Domicije Korbulon (Gnaeus Domitius Corbulo, 7 - 67) bio je rimski vojskovođa iz vremena ranog Carstva.

Korbulon se rodio kao sin istoimenog rimskog senatora, a po majci Vistiliji je bio brat Milonije Cezonije, buduće rimske carice. O njegovom ranom životu ima malo podataka, ali za vrijeme vladavine Cezonijinog supruga Kaligule je godine 39. postao konzul. Nakon Kaliguline smrti njegova javna karijera je zamrla sve do godine 47., kada ga je novi car Klaudije imenovao komandantom rimskih snaga u Donjoj Njemačkoj sa štabom u današnjem Kölnu. Korbulon je, kako bi olakšao vojne komunikacije, dao iskopati kanal poznat kao Fossa Corbulonis (Korbulonov kanal, a koji je spajao rijeku Rajnu s rijekom Meuse. Vjeruje se kako je taj kanal poslužio kao osnova za današnji Vliet u Holandiji.

Korbulon se nakon toga vratio u Rim gdje je ostao do 52., kada ga je Klaudije poslao za guvernera provincije Azije. Dvije godine kasnije mu je novi car Neron povjerio čuvanje istočnih granica Carstva. Korbulon je godine 58. uspostavio rimsku vlast nad odmetnutom Armenijom, i uspješno odvratio partskog kralja Vologasa I od napada na rimska područja.

U međuvremenu je u jednoj od zavjera za svrgavanje Nerona sudjelovao Korbulonov zet Lucije Anije Vincijan, a što je bilo dovoljno da Korbulon padne u carevu nemilost. Korbulon je smijenjen, i na njegovo mjesto postavljen Vespazijan. Korbulon je pozvan u Korint, gdje su ga dočekali carevi glasnici sa naređenjem da izvrši samoubistvo. Korbulon je to odmah učinio, bacivši se, po predaji, na mač s usklikom Aksios!

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Prethodi:
Marcus Aquila Iulianus i Publius Nonius Asprenas
Suffect konsul Rimskog Carstva
suffect consul pod Kaligulom zajedno sa Lucijem Apronijem Cezijanom; Quintus Sanquinius Maximus, Domitius Afer, Aulus Didius Gallus suffecti
39

Slijedi:
Kaligula