Goldeen

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Goldeen
Opći podaci
Japansko imeトサキント Tosakinto
Redni broj118
GeneracijaPrva
VrstaVodeni
StepenElementarni
Razvio se iz-
Razvija se uSeakinga
RazvojSticanjem iskustva
Visina0,6 m
Težina15,0 kg
SposobnostHitro plivanje (Swift Swim)/Vodeni veo (Water Veil)

Ime Goldeen kombinacija je engleskih riječi "gold" = zlato, donoseći se na njegovu sličnost s zlatnim ribicama, i "queen" = kraljica, odnoseći se na njegov nadimak Vodene kraljice. Japansko je ime kombinacija japanskih riječi "sakana" = riba, i "kin" = zlato. U prvotnoj beta verziji, njegovo je ime bilo poznato kao Goldy.

Biološke karakteristike[uredi | uredi izvor]

Goldeen je Pokémon čiji se lik temelji na liku zlatne ribice. Posjeduje istaknute i elegantne leđne, prsne i repne peraje, kao i rog na vrhu glave. Dok je u vodi, ove peraje elegantno lelujaju u skladu sa vodenim strujama radi čega je ova vrsta Pokémona dobila nadimke poput Vodene kraljice i Vodenog plesača.

Goldeen je Pokémon koji voli slobodno i bezbrižno plivati rijekama i čest je prizor u rijekama i jezerima, pogotovo u proljeće, kada jata ovih Pokémona plivaju uzvodno u rijekama i silovito se penju uz slapove. Proljeće je doba parenja za Goldeene, i radi toga se okupljaju i izrazito elegantno plivaju u potrazi za savršenim partnerom. Nakon parenja, kada je vrijeme za polaganje jaja, Goldeeni se penju uz vodopade u velikim grupama prema njihovom konačnom odredištu.

Iako tako ne izgleda, Goldeen je izrazito moćna Pokémon riba. Njegove leđne i prsne peraje veoma su razvijene, poput mišića, što mu dopušta da uzvodno pliva velikom brzinom, unatoč riječnim strujama. Teži moćno udarati neprijatelje i uljeze, poput ljudi, svojim rogom, a njegovo je držanje u akvarijima nemoguće jer će jednim udarcem roga i tijela probiti i najčvršće i najdeblje staklene zidove akvarija.

U videoigrama[uredi | uredi izvor]

Goldeen je jedan od najčešćih Pokémona kojeg je moguće pronaći u divljini; može ga se uhvatiti u svim Pokémon videoigrama RPG vrste, najčešće plivajući i pecajući u odvojenim vodenim površinama.

Goldeen ima dobar Napad, Odrbranu i Brzinu status za Elemenatrnog Pokémona, čineći ga jednim od Pokémona kojeg je prilično lako trenirati do 33. nivoa, kada se razvija u moćnijeg Seakinga. U igrama Pokémon FireRed i LeafGreen, Goldeen je sposoban naučiti još jedan dodatan napad, Mega rog (Megahorn), izrazito snažan Buba napad, na 57. nivou. Seaking također može naučiti Mega rog, na 69. nivou, što je zahtjevno, radi čega mnogi igrači ne razvijaju Goldeena prije 57. razine, kako bi ga ranije naučili Mega rogu, a zatim ga razvijaju u Seakinga.

Goldeenovo je glasanje unutar videoigara prilično slično Caterpievom. Sličan je slučaj sa mnogim Pokémonima prve generacije. Razlog zašto nije poznat.

U animiranoj seriji[uredi | uredi izvor]

Misty, trenerica Vodenih Pokémona i Ashova prijateljica i nekadašnja pratiteljica, posjeduje Goldeena, pa je kao takav imao mnoga pojavljivanja u Pokémon animiranoj seriji, kao i u kratkometražnom filmu Pikachu's Vacation. Njegovo je prvo pojavljivanje bilo u druoj Pokémon epizodi animirane serije, iako je tada bio bespomoćan jer je ga je Misty poslala u borbu dok je bio na suhom.