Idi na sadržaj

Goran Karan

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Goran Karan
Osnovne informacije
Rođenje (1964-04-02) 2. april 1964 (60 godina)
Beograd, Srbija, SFR Jugoslavija[1]
PorijekloSplit, Hrvatska
ŽanroviPop, Disco
ZanimanjePjevač
Instrumentivokali, klavir, hammond, akustična gitara
Karijera1988-sada
IzdavačiHayat Production
Veb-sajtwww.gorankaran.hr
Goran Karan

Goran Karan (rođen 2. aprila 1964) hrvatski je pjevač zabavne muzike. Početkom 1980-tih počinje se baviti stvaranjem kompozicija u grupama "Epicentar", "Zippo", "Big Blue". Godine 1995. kao vokalni solist grupe "Big Blue" dobija nagradu za rock-hit godine - "Priznaj mi". Iste godine dobija glavnu ulogu u mjuziklu "Sarajevski krug". Album "Sarajevski krug", kao i prvi album grupe "Big Blue", izdani su na hrvatskom i engleskom jeziku, uz mnoge koncerte u Austriji, Njemačkoj, Italiji, Francuskoj, te tri gostovanja u Sjedinjenim Američkim Državama. Početkom 1997. godine Goran Karan započinje solo karijeru, a 1998. osvaja "Zadarfest" s pjesmom "Kazna mi je sto te ljubim". Krajem 1998 godine u Beču nastupa u glavnoj muškoj ulozi u mjuziklu "Rock It" u pozorištu "Ronacher" u bečkoj produkciji sastavljenoj od osam najpopularnijih mjuzikla od kraja 1960-tih godina pa do danas: "Jesus Christ Superstar", "Grease", "Hair", "Tommy", itd.

Goran Karan 1999. objavljuje svoj prvi solo album, "Kao da te ne volim", koji je rezultat saradnje s proslavljenim splitskim kompozitorom Zdenkom Runjićem. Ploča je bila najprodavanija te godine u Hrvatskoj i postala je platinasta. Iste godine pobjeđuje na najprestiznijem hrvatskom festivalu "Melodije hrvatskog Jadrana" s Runjićevom pjesmom "Prozor kraj đardina". U anketi "Slobodne Dalmacije" proglašen je "Pjevačem godine", kao i u izboru i glasanjima brojnih drugih listova i radio stanica u Hrvatskoj. Pjesma "Lipa si, lipa" pobijedila je na festivalu "Hit ljeta" u Puli.

Goran Karan do sada je imao niz značajnijih koncerata. Sa "Sarajevskim krugom" nastupio je osam puta u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski" u Zagrebu, dva puta u "Posthofu" u Linzu i u "Theater an der Wien" u Beču. Vrlo uspješno nastupa kao samostalni izvođač, te je zbog velikog interesa u februaru i martu 2000. godine održao četiri velika solistička koncerta u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski". Televizijska snimka koncerta na splitskom Peristilu (ljeto 1999. godine) nominirana je za svjetski TV festival "Zlatna ruža Montreauxa". U junu 2000. godine Goran je održao uspješnu turneju na zapadnoj obali Sjedinjenih Država, a kraj turneje, "Kao da te ne volim", obilježio je spektakularnim koncertom na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu, kojeg je snimala Hrvatska radiotelevizija.

Na "Dori" 2000. s pjesmom "Kad zaspu anđeli" Goran Karan osvaja prvo mjesto i na takmičenju "Eurosong" za pjesmu Eurovizije u Stokhlomu zastupa Hrvatsku gdje osvaja deveto mjesto. Prestižna diskografska nagrada "Porin" 2000 pripala mu je tri puta i to za "Najbolji album zabavne muzike", za "Najbolju mušku vokalnu izvedbu" i "Najbolju vokalnu saradnju" (duet s Oliverom Dragojevićem).

Za novu diskografsku kuću "Cantus" u julu 2000. godine Karan izdaje promotivni singl s pjesmom "Ja sam samo vagabundo", s kojom nastupa na festivalu "Melodije hrvatskog Jadrana" 2000. i osvaja nagradu "Zlatni galeb". Krajem jula iste godine objavljuje svoj drugi samostalni album pod nazivom "Vagabundo". Na njemu je s kompozitorom Zdenkom Runjićem okupio istu "pobjedničku" ekipu saradnika kao i na prvom albumu te je album ubilježio platinasti tiraž. Iste godine je nastupao na "Zagrebfestu", održati turneje po Hrvatskoj (s posebnom serijom koncerata "Vagabundo" u pozorišnim kućama), Sloveniji (također s pozorišnim koncertima), Švicarskoj, Njemačkoj, Francuskoj i Slovačkoj.

U 2001 godini album "Vagabundo" bilježi uspjehe u Turskoj, izdan je u izvornoj verziji, a kompozicija "Stay With Me" ("Ostani" u engleskoj verziji) zauzima prva mjesta na turskim top ljestvicama. Krajem godine Karan je boravio u Turskoj gdje je imao nekoliko nastupa u sklopu promotivne turneje; na izboru Ford Super model of the year, u turskoj verziji BIG BROTHER SHOW. Nastupi su izuzetno medijski popraćeni, intervjui za 10 TV stanica kao i za časopis Cosmopoliten. Nakon uspjeha u Turskoj pjesma "Stay With Me" doživjela je mnoge obrade u svijetu (Južna Koreja, Njemačka).

Novi album s najvećim hitovima i dvjema novim kompozicijama, "Dalmatinske suze", objavio je krajem juna 2001. godine. Ploča je prodana u zlatnom tiražu, a sa naslovnom pjesmom je osvojio nagradu "Zlatni galeb" na "Melodijama hrvatskog Jadrana" 2001 godine.

Krajem juna 2002. godine Karan sa naslovnom pjesmom sa novog albuma (koji je izašao u augustu 2002. godine) "AHOJ", pobjeđuje na "Melodijama hrvatskog Jadrana". U jesen 2002. nastupa u Turskoj na internacionalnom festivalu mediteranske pjesme "Megahit" sa engleskom verzijom pjesme "Potonut ću u mrak" i osvaja drugo mjesto.

2003. godina je započela sa turnejom po Kanadi, zatim je slijedila turneja po Australiji i Novom Zelandu, te priprema naslovne uloge u hrvatskom mjuziklu Zdenka Runjića "Grgur".

U 2004. godini na Splitskom festivalu osvaja drugu nagradu stručnog žirija sa pjesmom "Pristajem na sve", na internacionalnom festivalu "Sunčane skale" u duetu sa Ivanom Banfić i pjesmom "Ljubav trebam svaki dan" osvaja drugo mjesto , a na "Ohridfestu" pripala mu je prva nagrada za pjesmu "Svit je luda balota".

2005. godina Karan potpisuje ugovor s diskografskom kućom Menart za koju iste godine objavljuje svoj četvrti studijski album, "Od srca do usana", sa 16 kompozicija. Album je najavljen uspješnim singlom "Bijele zastave" kojeg je Goran izveo na Dori 2005. Uslijedilo je učešće na Splitskom festivalu sa pjesmom "Ružo moja bila" s kojom je Karan pobijedio i osvojio Grand Prix. Uporedo s izlaskom albuma, Goran je započeo i humanitarnu akciju "Od srca do usana" s kojom još uvijek obilazi domove za nezbrinutu djecu.

Goran dalje nastavlja redati nove singlove koji su se našli na njegovom petom studijskom albumu koji je objavljen u proljeće 2007. godine. Finale HRF-a 2006 osigurava mu kompozicija 'Ovo srce'. Ponovni uspjeh postiže i na Festivalu zabavne muzike Split '06 s pjesmom 'Da me pojubiš' kojoj je pripalo Srebreno jedro publike u Superfinalu festivala. Pjesma 'Dite jubavi', inače duet s mladim opernim umjetnikom Sašom Jakelićem, na 9. po redu festivalu Dalmatinske šansone u Šibeniku 2006. dobila je Prvu nagradu publike i ponovno Karan vratila na vrhove domaćih top lista.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Bosno, Kristina (3. 2. 2013). "Goran Karan: Na ulicama Graza moju svirku slušao je i dalaj-lama". Večernji list. Pristupljeno 9. 1. 2020.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]