Goran Višnjić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Goran Višnjić
Rođenje (1972-09-09) 9. septembar 1972 (51 godina)
Šibenik, SFRJ

Goran Višnjić (Šibenik, 9. septembra 1972.) jeste hrvatski glumac koji se pojavljuje u američkim filmovima i serijama. Njegova najzapaženija uloga bila je uloga doktors Luke Kovača u hit televizijskoj seriji Hitna služba. Zahvaljujući toj ulozi dva puta je bio nominovan za nagradu Screen Actors Guild Awards.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Karijera[uredi | uredi izvor]

Kao dijete pojavljuje se u raznim pozorošnim predstavama. Prvi put se na velikom platnu pojavljuje u kontroverznom jugoslavenskom filmu Braća po materi (1988.), u kojem je glumio mladog ustašu. U početku raspada Jugoslavija, Višnjić se nalazio na odsluženju jednogodišnjeg vojnog roka u Jugoslavenskoj narodnoj armiji (JNA). Napustio je JNA i vratio se u Šibenik, gdje se pridružio Hrvatskoj vojsci. Nakon napuštanja Hrvatske vojske, seli se u Zagreb gdje upisuje Akademiju dramske umjetnosti. Kao studenta na drugoj godini akademije zapazio ga je profesor Joško Juvančić i ponudio mu ulogu Hamleta u predstavi koju je postavljao na Dubrovačkim ljetnim igrama. Višnjić se proslavio tom ulogom.

Prije Hitne službe, Višnjić je glumio manje uloge u filmovima Mirotvorac, Dobrodošli u Sarajevo i Practical Magic. 1998. godine pojavio se u Madonninom muzičkom video spotu za pjesmu The Power of Good-Bye, što ga je lansiralo u holivudske filmske vode. Pridružio se ekipi Hitne službe na snimanju šeste sezone (krajem 1999) a 2008. je postao jedna od glavnih uloga. Ugovorom je bio vezan za snimanje sve do trinaeste sezone, a daljnje produživanje njegove uloge u seriji nije bilo definirano. Pošto se serija s emitiranjem završila sredinom 2009. godine, Goran se pojavio i u zadnjim epizodama.

U međuvremenu je glumio u filmovima The Deep End, Posljednja volja i Doctor Sleep te posudio glas u animiranom filmu Ledeno doba. Nakon toga glumio je i u mini seriji Spartak te u hrvatskom filmu i istoimenoj televizijskoj seriji Duga mračna noć. Pojavljuje se i u filmu Elektra, s Jennifer Garner u glavnoj ulozi.

Privatni život[uredi | uredi izvor]

Višnjić je u braku s Ivanom Vrdoljak, kćerkom hrvatskog režisera Antuna Vrdoljaka, te su posvojili dijete, sina Tina. U ljeto 2007. Višnjić se našao u središtu skandala u kojem ga je Šibenčanka Mirela Rupić proglasila ocem svoje kćerkice Lane Lourdes. Glumac je priznao preljub i vjerovatno očinstvo koje se mora utvrditi DNK analizom.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]