Gordana Rodić-Kureš

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Gordana Rodić-Kureš
Država Jugoslavija
Bosna i Hercegovina
Rođenje (1941-03-05) 5. mart 1941 (82 godine)[1]
Sarajevo, Kraljevina Jugoslavija
Trenutni ELO rejting2029 (august 2023.)

Gordana Rodić-Kureš rođena u Sarajevu 5. marta 1941. je trinaestruka prvakinja SR Bosne i Hercegovine u šahu i šahovska reprezentativka SFRJ i Bosne i Hercegovine.

Karijera[uredi | uredi izvor]

Šahom se počela baviti u 15. godini. Prvu titulu prvakinje BiH osvojila je 1961, a trinaestu 1979.

Šahovski majstor postala je 1973. u Poreču, na Prvenstvu Jugoslavije, kad ju je ondašnji Savezni odbor za stručna pitanja ŠSJ promovirao u jugoslavenskog majstora. Godine 1970. igrala je u poljskom gradiću Piotrkowu Trybunalskom i podjelom 3. mjesta stekla zvanje poljskog majstora.

Šahovsku karijeru počela je u "ŠK Sarajevo". U "ŠK Iskri" je igrala prije nego što će postati igračem "ŠK "Bosna", gdje je provela svoj najznačajniji šahovski period. Godine 1978. šahistice Bosne Marija Petrović i Rodić-Kureš osvojile su Kup Jugoslavije (Kup Maršala Tita). Značajne šahovske godine provela je i u SŠK-u ("ŠK Sarajevo"). Godine 1964. Šahovski savez Jugoslavije dodijelio joj je "Pohvalnicu" za postignute uspjehe na saveznim i međunarodnim šahovskim takmičenjima.

Godine 1971. Šahovski savez Jugoslavije dodijelio joj je "Zlatnu značku" za dugogodišnji uspješan rad i zasluge na širenju i propagandi šaha, a 1988. Šahovski savez BiH dodijelio joj je "Zlatnu značku" za dugogodišnji rad i izuzetne rezultate u razvoju šahovske igre. Odlikovana je Ordenom rada sa srebrenim vijencem predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita.

Godine 1994. s kulturnim i sportskim radnicima Sarajeva učestvovala je u pratećim sadržajima Evropskog kupa u šahu, održanog u Ljubljani. Godine 1998. predstavljala je Bosnu i Hercegovinu na Evropskom prvenstvu održanom u Dresdenu.

Privatni život[uredi | uredi izvor]

Gordanin suprug Ivo Rodić, s kojim ima kćer Ivanu, također je šahist. Živi u Sarajevu, sa suprugom i kćeri.Po struci je diplomirani građevinski inženjer (diplomirala je na Građevinskom fakultetu u Sarajevu 1969).

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "FIDE rating history :: Rodic-Kures, Gordana". www.olimpbase.org. Pristupljeno 24. 7. 2023.
  • Šahovski glasnik Jugoslavije, april 1979.
  • Tomo Počanić, "Iz stvaralaštva bh. šahista: Dvostruki majstor Gordana Rodić", Oslobođenje, 12. 12. 1999.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

♘ Profil Gordane Rodić-Kureš na FIDE.com (en)