Gordana Rodić-Kureš

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Gordana Rodić-Kureš
Država Jugoslavija
Bosna i Hercegovina
Rođenje 5. mart 1941.
Sarajevo
Trenutni ELO rejting 2029

Gordana Rodić-Kureš 13-struka je prvakinja Bosne i Hercegovine u šahu i šahovska reprezentativka Jugoslavije i Bosne i Hercegovine.

Karijera[uredi | uredi izvor]

Šahom se počela baviti u 15. godini. Vrlo brzo otkriveno je da je riječ o izuzetnom talentu. Tada gimnazijalka, postizala je dobre rezultate da bi ubrzo zauzela počasno mjesto među bh. šahisticama. Ono što je Vladimir Kozomara bio u muškom šahu (Kozomara je na muškim prvenstvima BiH pobijedio 12 puta) Rodić-Kureš bila je u ženskom. Prvu titulu prvakinje BiH osvojila je 1961, a trinaestu 1979.

Šahovski majstor postala je 1973. u Poreču, na Prvenstvu Jugoslavije, kad ju je ondašnji Savezni odbor za stručna pitanja ŠSJ promovirao u jugoslavenskog majstora. Godine 1970. igrala je u poljskom gradiću Piotrkowu Trybunalskom i podjelom 3. mjesta stekla zvanje poljskog majstora.

Šahovsku karijeru počela je u ŠK "Sarajevo". U "Iskri je igrala prije nego što će postati igračem ŠK "Bosna". U "Bosni" je provela svoj najznačajniji šahovski period. Godine 1978. šahistice "Bosne" (Marija Petrović i Rodić-Kureš) osvojile su Kup Jugoslavije (Kup Maršala Tita). Značajne šahovske godine provela je i u SŠK-u (ŠK "Sarajevo"). Godine 1964. Šahovski savez Jugoslavije dodijelio joj je "Pohvalnicu" za postignute uspjehe na saveznim i međunarodnim šahovskim takmičenjima.

Godine 1971. Šahovski savez Jugoslavije dodijelio joj je "Zlatnu značku" za dugogodišnji uspješan rad i zasluge na širenju i propagandi šaha, a 1988. Šahovski savez BiH dodijelio joj je "Zlatnu značku" za dugogodišnji rad i izuzetne rezultate u razvoju šahovske igre. Odlikovana je Ordenom rada sa srebrenim vijencem predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita.

Ratne 1994. s kulturnim i sportskim radnicima Sarajeva učestvovala je u pratećim sadržajima Evropskog kupa u šahu, održanog u Ljubljani. Godine 1998. predstavljala je Bosnu i Hercegovinu na Evropskom prvenstvu održanom u Dresdenu.

Privatni život[uredi | uredi izvor]

Gordanin suprug Ivo Rodić, s kojim ima kćer Ivanu, također je šahist. Živi u Sarajevu, u kojem je, sa suprugom i kćeri, provela i cijeli ratni period. Po struci je diplomirani građevinski inženjer (diplomirala je na Građevinskom fakultetu u Sarajevu 1969).

Reference[uredi | uredi izvor]

  • Šahovski glasnik Jugoslavije, april 1979.
  • Tomo Počanić, "Iz stvaralaštva bh. šahista: Dvostruki majstor Gordana Rodić", Oslobođenje, 12. 12. 1999.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

♘ Profil Gordane Rodić-Kureš na FIDE.com (en)