Arabella Figg

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Gospođa Figg)
Arabella Figg
Lik iz serijala o Harryju Potteru
RodŽena
Boja koseSijeda
Čistoća krviHrkanica
Vjernostred feniksa
GlumacKathryn Hunter
Prvo pojavljivanjeHarry Potter i Kamen mudraca



Arabella Doreen Figg, bolje poznata samo kao gospođa Figg je fiktivni lik iz serije romana o Harry Potteru spisateljice J. K. Rowling. Ona je potajno pazila na Harry Pottera dok je on živio s Dursleyjevima. Prvi se put pojavila u Harry Potteru i Kamenu mudraca dok je čuvala Harryja zato što su Dursleyjevi nekamo otišli. Obožava mačke i često je pokazivala slike svojih mačaka Harryju. U istoj knjizi, saznajemo da je slomila nogu spotakavši se o jednu od svojih mačaka, pa joj kasnije nisu više bile tako drage.

Iako održava krinku bezjakinje, gospođa Figg je zapravo hrkanica (koja čak dijeli i inicijale s drugim hrkanom iz romana - Argusom Filchem). Gospođa Figg je i članica Reda feniksa i veza je Albusa Dumbledorea između čarobnjačkog i bezjačkog svijeta.

U Harry Potteru i Plamenom peharu, Dumbledore o njoj govori kao o "Arabelli Figg" koja je dio "stare garde" te tako daje prvi trag o njenom pravom identitetu. Autorica J. K. Rowling je potvrdila da su gospođa Figg i Arabella Figg jedna osoba koja živi u blizini Harryjevog doma kako bi pazila na njega.

U Harry Potteru i Redu feniksa pomogla je Harryju nakon što su njega i njegovog bratića Dudleyja Dursleyja napala dva dementora te je Harryju otkrila svoj pravi identitet. Kad je Ministarstvo magije pokušalo izbaciti Harryja iz Hogwartsa zbog neovlaštenog korištenja magije, svjedočenje gospođe Figg pred Vijećem čarobnjaka je bilo presudno za dopuštanje Harryju da nastavi školovanje. Otkrila je i da je namjerno činili Harryjeve boravke kod nje neugodnima kako bi ga Dursleyjevi nastavili slati k njoj te kako bi ga ona tako mogla držati na oku.

U Harry Potteru i Princu miješane krvi, gospođa Figg je prisustvovala Dumbledoreovom pogrebu u Hogwartsu.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]