Gospodar prstenova: Prstenova družina

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
The Lord of the Rings:
The Fellowship of the Ring
Prstenova družina.jpg
Producent Peter Jackson
Barrie M. Osborne
Tim Sanders
Fran Walsh
Uloge Elijah Wood
Ian McKellen
Viggo Mortensen
Liv Tyler
Sean Astin
Cate Blanchett
John Rhys-Davies
Billy Boyd
Dominic Monaghan
Orlando Bloom
Christopher Lee
Hugo Weaving
Sean Bean
Ian Holm
Andy Serkis
Muzika Howard Shore
Kinematografija Andrew Lesnie
Montaža John Gilbert
Zemlja Novi Zeland
SAD
Jezik Engleski jezik
Budžet 93.000.000 dolara[1]
Zarada 870.761.744 dolara[1]
Nasljednik The Lord of the Rings: The Two Towers

Film je snimljen prema remek-djelu pisca J. R. R. Tolkiena, Gospodar prstenova: [[Prstenova družina. Družina od devet bića iz "Srednje zemlje" (2 čovjeka, čarobnjak, vilenjak, patuljak i 4 hobita) idu na putovanje da unište "Jedan prsten", prsten moći, kojeg zli gospodar Sauron traži da bi povratio svoju izgubljenu moć i pokorio sve narode Srednje Zemlje. Ovaj film je prvi dio filmske triologije "Gospodar prstenova".

Nagrade i nominacije (Američke filmske akademije)[uredi | uredi izvor]

(Pored ovih film je dobio i brojne druge nagrade uključujući i nagradu BAFTA za najbolji film godine i najbolju režiju)

Likovi[uredi | uredi izvor]

GANDALF

"Nosio je visok, šiljast, plav šešir, dugačku sivu pelerinu i srebrnkasti šal.Imao je dugu bijelu bradu i čupave obrve što su mu stršile ispod oboda klobuka. Znak mu je bio obilježen crvenim slovom G"

ARAGORN

"Čovjek lica opaljena vjetrom i suncem sjedio je do zida. Bio je ispružio noge u visokim čizmama od meke kože. Bio je čvrsto umotan u zaflekani ogrtač od teškog zagasitog sukna premda je u dvorani bilo vruće nosio je na glavi kukuljicu koja mu je zasjenjivala lice, ali dok je promatrao hobite vidjelo se da mu oči krijese. Kad mu je Frodo pristupio, on zabaci kukuljicu i otkrije razbarušenu glavu tamne kose prošarane sijedima i dva oštra siva oka na blijedu i ozbiljnu licu"

ELROND

"Elrondovo je lice bilo bezvremeno, ni staro ni mlado, iako na njemu bijaše ispisano sjećanje na mnoge stvari, i vesele i tužne. Kosa mu bila tamna kao sjene i sumrak, a na njoj je nosio srebrni dijalem. Oči mu bile sive poput vedre večeri, a u njima je gorjelo svjetlo poput sjaja zvijezda. Doimao se dostojanstveno, kao kralj okrunjen mnogim zimama, a opet stamen kao iskusan ratnik u naponu snage

ARWEN

"U ženskom je obličju bila tako nalik Elrondau da je Frodo pomislio da mu je bliska srodnica. Bila je mlada, a opet i nije. Pletenice njena crne kose još nije bio dotakao mraz, bijele ruke i svijetlo lice bijahu joj besprijekorni i glatki, a svjetlo zvijezda zračilo joj je iz blistavih očiju, sivih poput noći bez oblačka, pa se ipak doimala kao kraljica i u pogledu joj se odražavali misao i znanje kao u nekog ko zna mnogo toga što donose godine."

CELEBORN I GALADRIEL

"Oboje su bili vrlo visoki, gospodarica nije bila nimalo niža od gospodara, ozbiljni i lijepi. Bili su oboje u bijelom, kosa Gospodarice bijaše zagasito zlatna, a kosa gospodara Celeborna srebrna, duga i sjajna, ali se ni na jednom nije mogao zapaziti nikakav znak starosti, osim možda u dubini očiju, koje bijahu oštre kao koplja pri svjetlu zvijezda, a opet duboko umne, pravi zdenci dubokih sjećanja."

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring Greška kod citiranja: Invalid <ref> tag; name "box" defined multiple times with different content

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]