Grace Kelly

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Grace Kelly
Grace Kellycropped.jpg
Supružnik Rainier III
Djeca Caroline, princeza od Hanovera
Albert II
Princeza Stéphanie
Otac John B. Kelly, Sr.
Majka Margaret Majer
Rođenje 12. novembar 1929.
Smrt 14. septembar 1982.

Grace Patricia Kelly bila je američka glumica i brakom kneginja Monaka.

Godine 1954. dobila je Oscara za glavnu žensku ulogu u filmu Provincijalka.

Nakon dugog udvaranja, 19. aprila 1956. Grace Kelly udala se za monegaškog vladara, kneza Rainiera III, te je tako postala Njena Svijetlost, kneginja Monaka. Zaruke i vjenčanje bili su popraćeni zanimanjem javnosti, posebno američke.

Sklapanje braka značilo je preuzimanje drugih odgovornosti i napuštanje glumačke karijere. Nedugo nakon vjenčanja Rainier III zabranio je javno prikazivanje filmova u Monaku u kojim je glumila Grace i ona se više nije nikad vratila glumi.

Iz njihovog braka rođeno je troje djece. Prvo dijete, rođeno samo 9 mjeseci i 4 dana nakon vjenčanja, bila je princeza Caroline. Ona je bila očeva presumirana nasljednica sve do rođenja sina princa Alberta, koji je današnji vladar Monaka. Nakon Alberta rođena je princeza Stéphanie.

Vozeći se prema Monte Carlu, kneginja je izgubila kontrolu nad automobilom u jednoj krivini i sletjela s ceste. Osim raznih pretpostavki da je kneginju ubila mafija kako bi se osvetila zbog kontrole nad kockarnicama u Monte Carlu i drugih finansijskih mahinacija, spominje se i srčani udar koji je pogodio kneginju dok je vozila automobil.


System-users.svg Nedovršeni članak Grace Kelly koji govori o biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.