Grad svjetla (film)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Grad svjetla
Izvorni naslovCity of Ember
RežiserGil Kenan
Producent
Scenarist(i)Caroline Thompson
Uloge
MuzikaAndrew Lockington
ŽanrNaučna fantazija
KinematografijaXavier Grobet Izmijeni na Wikipodacima
Produkcija
Distributer20th Century Fox
Premijera
  • 2008
  • 10 oktobar 2008 Izmijeni na Wikipodacima
Trajanje95 minuta[1]
ZemljaSAD
JezikEngleski
Budžet55 mil. $[2]

Grad svjetla (engleski: City of Ember) jest američki naučno-fantastični film iz 2008. zasnovan na istoimenom romanu Jeanne DuPrau iz 2003. godine. Jedan od producenata filma bio je i Tom Hanks. Režirao ga je Gil Kenan, a scenarij je napisala Caroline Thompson. U filmu glume Saoirse Ronan, Harry Treadaway, Bill Murray, Mackenzie Crook, Martin Landau, Mary Kay Place, Toby Jones i Tim Robbins. Film je dobio mješovite kritike i podbacio je na blagajnama.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Nakon neodređene globalne katastrofe, izgrađen je podzemni grad kako bi zaštitio veliku skupinu preživjelih, a mala metalna kutija namijenjena budućoj generaciji vremenski je namještena da se otvori nakon 200 godina. Ta je kutija povjerena gradonačelniku Grada svjetla, a svaki gradonačelnik bi proslijedio kutiju svom nasljedniku. S vremenom se zaboravlja značenje kutije, a sukcesija se prekida kada sedmi gradonačelnik iznenada umre prije nego što otkrije njenu važnost. Kutija se otvara u određenom vremenu, ali ne bude primijećeno. Nekoliko desetljeća kasnije, električni generator počinje propadati, a konzervirane potrepštine i sijalice postaju rijetki.

Maturanti svoje buduće zanimanje dobiju lutrijom, a dvoje mladih Doon Harrow (Harry Treadaway) i Lina Mayfleet (Saoirse Ronan) kasnije potajno zamijene zanimanja. Kod kuće Lina pronalazi kutiju i zatraži Doonovu pomoć da odgonetne sadržaj. Postupno saznaju da sadrži niz instrukcija i smjerova koji pokazuju put prema izlazu iz grada. Kasnije, također otkrivaju da je gradonačelnik Cole skrivao konzerviranu hranu u tajnom trezoru za vlastitu korist dok su ljudi gladni. Nakon što je Lina pokušala prijaviti to, gradonačelnik je uhvati i pokuša ukrasti kutiju, ali nestane struje što omogući Lini da pobjegne. Sada bjegunci od gradonačelnika, Lina i Doon, u pratnji Linine male sestre, Poppy, bježe uz podzemnu rijeku uz pomoć Sula. U međuvremenu, gradonačelnik se okrene protiv svog saučesnika, Loopera, i zaključa se u trezoru, ali ga pojede ogromna zvjezdonosa krtica. Lina, Doon i Poppy napokon dođu do Zemljine površine, gdje prvi put u životu svjedoče izlasku sunca. Film završava dok vezuju poruku za kamen i bacaju ga u grad – gdje ga je Doonov otac, inžinjer Loris, našao.

Glumci[uredi | uredi izvor]

Produkcija[uredi | uredi izvor]

U oktobru 2004. Tom Hanks i Gary Goetzman otkupili su filmska prava za roman Jeanne DuPrau iz 2003, The City of Ember.[3] Ušli su u pregovore s Caroline Thompson da prilagodi roman i Gilom Kenanom da režira film. Ugovor uključuje opciju nastavka.[4] Snimanje je trebalo započeti početkom ljeta 2007. i završiti u oktobru iste godine, 16 sedmica snimanja. Bivša farbaona u brodogradilištu Harland i Wolff u Belfastu pretvorena je u post-apokaliptički grad.[5]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Grad svjetla". mojtv.hr (jezik: hrvatski). Pristupljeno 23. 8. 2017.
  2. ^ "City of Ember (2008) - Box Office Mojo". www.boxofficemojo.com (jezik: engleski). Pristupljeno 22. 8. 2017.
  3. ^ "Commentary: Deal for 'City' followed film school". The Hollywood Reporter (jezik: engleski). Pristupljeno 22. 8. 2017.
  4. ^ Fleming, Michael (1. 11. 2004). "Playtone warms up to 'Ember'". Variety (jezik: engleski). Pristupljeno 22. 8. 2017.
  5. ^ "BBC NEWS | Northern Ireland | Robbins' role in City of Ember". news.bbc.co.uk. Pristupljeno 22. 8. 2017.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]