Gradsko pozorište Jazavac

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Gradsko pozorište Jazavac

Gradsko pozorište „Jazavac“ je novo banjolučko pozorište koje se nalazi u sklopu sportske dvorane „Obilićevo“ u naselju Mejdan (Obilićevo). Osnovano je 26.04.2006. godine.

Jazavac je neprofitna umjetnička organizacija koja ima za cilj stvaranje i organizovanje pozorišnih i umjetničkih događaja. Radi širenja kulturne svijesti, kulturnog obrazovanja i navika, animacije publike, pokrenuta je inicijativa za osnivanjem gradskog pozorišta kao profesionalne ustanove koju bi predstavljali i predvodili mladi ljudi, odnosno kulturna elita grada Banje Luke.

Historija[uredi | uredi izvor]

Gradsko pozorište Jazavac je osnovano 26. aprila 2006. godine u Banjoj Luci. Prva pozorišna predstava „Oblik Stvari“ u režiji Stojana Matavulja, premijerno je prikazana 20. oktobra 2006. godine u Narodnom pozorištu Republike Srpske. Jazavac je osnovalo troje mladih glumaca sa ciljem da napravi pozorište u kome će priliku dobijati mladi profesionalni glumci, odnosno diplomci Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci. Poslije nekoliko godina rada, pozorište se preselilo u bivšu bioskopsku salu „Vrbas“, koja je renovirana i svečano otvorena 23. aprila 2009. godine.

Rukovodstvo[uredi | uredi izvor]

Osnivači i rukovodioci pozorišta su:

Glumci[uredi | uredi izvor]

Glumačka imena koja su učestvovala u predstavama Gradskog pozrorišta Jazavac su: Dejan Zorić, Mario Lukajić, Dragana Marić, Nikolina Jelisavac, Draško Vidović, Miljka Brđanin Babić, Zlatan Vidović, Vladimir Đorđević, Anja Stanić, Slađana Zrnić, Marina Vodeničar, LJubiša Savanović, Željko Erkić, Sandra LJubojević, Sanja Grujić, Dejan Andrić, Vladimir Nićiforović, Dragan Marinković Maca, Nataša Ivančević, Boris Šavija, Dragoslav Medojević, Velimir Blanić i Đurđa Vukašinović.

Pozorišni repertoar[uredi | uredi izvor]

Kampanje[uredi | uredi izvor]

Gradsko pozorište Jazavac je pokrenulo dvije kampanje u toku svog postojanja. Prva se zvala Budite dio naše istorije, a druga Nama fali daska...

Zaplet - Festival mladog glumca[uredi | uredi izvor]

Gradsko pozorište Jazavac organizuje krajem oktobra Zaplet - Festival mladog glumca. Festival je zamišljen kao međunarodni takmičarski festival. Osnovan je 2009. godine sa ciljem da postane manifestacija od posebnog značaja za grad Banjaluku sa jasnim ciljem da predstavi najznačajnije autore, produkcije i fenomene savremene umjetničke scene.

Zaplet inicira i promoviše različite pristupe teatru, širi granice kulturnih identiteta i kreira mapu profesionalnih kontakata, podstičući razvoj domaće scene i njenoj potpunijoj afirmaciji u evropskom, kao i širem međunarodnom kontekstu. Planiran je kao događaj koji se održava svake godine u oktobru i događaj koji će doprinijeti saradnji mladih umjetnika iz Republike Srpske, BIH i inostranstva, te povećanja kvaliteta festivalske produkcije. U budućnosti je moguće započeti program regionalne saradnje koji podrazumijeva izvođenje značajnih predstava sa festivala u okolnim gradovima.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]