Poaceae

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Gramineae)
Trave
(Poaceae)
Alopecurus pratensis, lisičiji repak
Alopecurus pratensis, lisičiji repak
Savremena filogenetska klasifikacija angiospermi Klasifikacija APG III (2009) ili filogenetske klasifikacije je treća verzija botaničke klasifikacije cvjetnica koju utvrđuje međunarodna Grupa za filogeniju angiospermi (2016.)
Savremena filogenetska klasifikacija angiospermi
Klasifikacija APG III (2009) ili filogenetske klasifikacije je treća verzija botaničke klasifikacije cvjetnica koju utvrđuje međunarodna Grupa za filogeniju angiospermi (2016.)
Sistematika
CarstvoPlantae
DivizijaMagnoliophyta
RazredLiliopsida
RedPoales
PorodicaPoaceae
Barnhart
Potporodice:

Poaceae (bos. trave) ili Gramineae su velika i gotovo sveprisutna porodica monokotiledonskih cvjetnica, poznatih kao trave[1][2]

U Poaceae se uključuju trave žitarice, bambusi i trave prirodnih i kultiviranih travnjaka i pašnjaka. Trave imaju šuplje stabljije, osim na čvorovima i uske naizmjenične listove u dva reda. Donji dio svakog lista obuhvata stabljiku, formirajući lisni omotač. Sa oko 12.000 vrsta, peti po brojnosti biljnih porodica, nakon Asteraceae, Orchidaceae, Fabaceae i Rubiaceae .[3]

Procjenjuje se da zatravljena područja, kao što su savane i prerije, gdje su dominantne trave, čine 20% od vegetacijskog pokrov na Zemlji. Trave su također važan dio vegetacije u mnogim drugim staništima, uključujući i močvare, šume i tundre.

Trave su ekonomski izuzetno značajna porodica, jer daju životne namirnice od pripitomljenih žitarica, kao što su kukuruz, pšenica, riža, ječam i proso, kao i stočnu hranu, građevinski materijal (bambus, slama I sl.) i gorivo (etanol). Iako se obično nazivaju "trave", morska trava, rogoz i oštrice ne spadaju u ovu porodicu. Trske su red Poales, u Poaceae, kao članice, ali su morske trave članovi reda Alismatales.

Evolucija[uredi | uredi izvor]

Trave uključuju neke od najsvestranijih oblika biljnog života. Postale su raširena pri kraju perioda kreda (period)krede i nađene su u fosiliziranom izmetu dinosaura i (coprolitima), koji je sadržavao razne fitolite, uključujući i trava koje su povezane sa suvremenim rižama i bambusima.[4] Trave su prilagođeni uvjetima u bujnim kišnim šumama, suhim pustinjama, hladnim planinama, pa čak i međuplimnim staništima, a važe kao danas najrasprostranjenije vrste biljaka; trave su vrijedan izvor hrane i energije za sve vrste divljači i organske hrane. Naredni kladogram pokazuje potporodice i približne brojeve vrsta (u zagradama):[5]

Kladus PACMAD

Chloridoideae (1600)

Danthonioideae (300)

Micrairoideae (200)

Arundinoideae (50)

Panicoideae (3250)

Aristidoideae (350)

Kladus BOP

Oryzoideae (110)

BambusoideaeBambusi (1450)

Pooideae (3850)

Puelioideae (11)

Pharoideae (13)

Anomochlooideae (4)

Prije 2005. godine, fosilni nalazi su pokazivali da su trava evoluirala od prije oko 55 miliona godina. Nedavni nalazi trava poput fitolita iz krede, dinosaurskim koprolitima su pomjerili datiranje na prije oko 66 miliona godina.[6][7] In 2011, revised dating of the origins of the rice tribe Oryzeae suggested a date as early as 107 to 129 Mya.[8] Odnosi između tri potfamilije: Bambusoideae, Oryzoideae i Pooideae u BOP kladusu su riješeni tako da su međusobno uže povezanije Bambusoideae i Pooideae, nego Oryzoideae .[9]

Opis[uredi | uredi izvor]

Primjer građe klasa:
1. Zrno (gluma)
2: Lema;
3: Arista;
4: Pelea;
5: Lodikule;
6: Andrecij;
7: Ginecij

Stabljike trava su obično cilindrične (rjeđe spljoštene, ali ne i trouglste) i šuplje, povezane čvorovima ili koljencima, odakle rastu sjedeći listovi, čiji rukavac obavija stabljiku. Između stabljike i lista, nalazi se jezičak. Listovi trava su gotovo uvijek naizmjenični i jednostrani i imaju paralelne vene (provodne sudove). Svaki list je diferenciran u u donji omotač koji obavija stabljiku i i oštre, cjelovite (glatke) rubove. Liske mnogih trava su ojačane silikatnim fitolitima, koji obeshrabruju ispašu životinja; neke su dovoljno ošttre da zasijecaju I ljudsku kožu. Membranozni dodatak ili rub dlake zove se ligula, koja na raskrsnici između plašta i sječiva, sprečava vodu ili insekte da prodru u korice između stabljike I lista.

Dijelovi klasića

Cvjetovi Poaceae su neugledni i karakteristično raspoređeni u klasiće, od kojih svaki imaobično tri, ali općenito jedan ili više cvjetova. U klasića su dalje grupirani u klasove, a ovi i veće klasove ili metlice. Dio klasa koji nosi cvjetova zove se rahila. Klasić se sastoji od dvije brakteje (ili ponekad i manje) u bazi, pod nazivom pljeve, za jedan ili više cvjetova. Ocvijeće se sastoji od cvijeta okruženog sa dvije pljevice, jedn vanjska lema i jedns unutrašnja palea. Cvjetovi su obično hermafroditni, a kukuruz kao važan izuzetak je anemofilan, što znači da ga oprašuje vjetar.

Cvijetni omotač (periant) se svodi na dvije ljuske, pod nazivom lodikule, koje se proširuju i vežu za širenje lema i palea; oni se uglavnom tumače kao modificirane sepale. Ova kompleksna struktura se može vidjeti na slici na desnoj strani, posmatrajući klasić pšenice (Triticum aestivum). Plod trava je kariopsis ili pšeno, u kojem je sjemenski sloj spojen sa zidom ploda.

Rast i razvoj[uredi | uredi izvor]

Cvjetovi trava

Postoje tri klasifikacije ukupnih oblika rasta trava:

Uspjeh trava u adaptivnoj radijaciji počiva na ulozi njihove morfologije u procesima rast u njihovom fiziološkoj različitosti. Većina trava se može podijeliti u dvije fiziološke grupe:

C3 trave se označavaju kao "hladnosezonske" trave, dok C4 biljke podrazumijevaju:

Rasprostranjenje[uredi | uredi izvor]

Porodica trava je jedna od najrasprostranjeniji i najobilnijig grupa biljaka na Zemlji. Trave se mogu naći na svim kontinentima, a nema ih samo na centralnom Grenlandu i većini Antarktika.[10][11]

Ekologija[uredi | uredi izvor]

Savana u Tanzaniji
Kengur pase travu
Talasasta trava na vjetru (Novi Meksiko)
Trave su prilagođene i na ekstremne temperature.
(Salzburg, Austrija)

Trave su dominantna vegetacija u mnogim staništima, uključujući i travnjake, pašnjake, livade i stepe. Također se javljaju kao manji dio vegetacije u gotovo svakom drugom kopnenom staništu. Biomi u kojima dominiraju trave su travnjaci. Ako se računaju samo velika, susjedna područja travnjaka, ti biomi pokrivaju 31% površine naše planete. Travnjaci uključuju pampase, stepe i prerije.

Trava osiguravba hranu za ispašu sisara, kao što su stoka, jeleni slonovi, kao kao i mnoge druge životinje, uključujući i insekte i ostale beskičmenjake. Mnoge vrste životinja jede travu kao glavni izvor hrane, a nazivaju se graminivori, koji uključuju goveda, ovce, konje, zečeve i mnoge. Trave također jedu i omnivori ili povremeno čak i oni svaštojedi, koji su prvenstveno mesožderne životinje.

Trave su neobične po tome da se meristem nalazi u blizini dna biljke, pa se brzo oporavie od obrezivanje na vrhu.

Evolucija velikih biljojednih životinja u kenoziku doprinijela je širenju trava. Bez velikih svaštojeda, opožarene površine brzo koloniziraju trave, a sa dovoljno kiše, i mladice drveća. Drveće na kraju istisne najveći dio trave. Gazeći svejedi uništavaju mlado drveće, ali ne i trave.[12][13]

Ekonomski značaj[uredi | uredi izvor]

Triticum aestivum je glavna žitarica na svijetu
Od kukuruza (Zea mays) s prave mnogi industrijski proizvodi

Porodica trava daje vjerojatno najvažnije sirovine za ljudsku ekonomiju. U stvari, oko 70% obradivog zemljišta u svijetu je zasađeno travama, a 50% kalorija čovječanstvo konzumira iz brojnih vrsta trava koje se direktno koriste u hrani, ili indirektno kao stočna hrana za domaće životinje. U uvjetima globalne proizvodnje, četiri najvažnije kulture su trave: šećerna trska (Saccharum officinarum ), pšenica, riža i kukuruz, a ječam i sirak su među prvih 12. S druge strane, nekoliko vrsta trava se koristi u industriji.

Krave se pretežno hrane travama.
Chrysopogon zizanioides, mirisna vrsta trava
Melasa se upotrebljava za proizvodnju whiskyjas.

Rodovi[uredi | uredi izvor]

Trave uključuju 759 poznatih rodova sa ukupno 11.554 priznatih vrste među kojima su I pšenica, kukuruz, riža, zob i druge žitarice.

  1. Achnatherum
  2. Aciachne
  3. Acidosasa
  4. Acostia
  5. Acrachne
  6. Acritochaete
  7. Acroceras
  8. Actinocladum
  9. Aegilops
  10. × Aegilotriticum
  11. Aegilotriticum
  12. Aegopogon
  13. Aeluropus
  14. Afrotrichloris
  15. Agenium
  16. Agnesia
  17. × Agroelymus
  18. × Agrohordeum
  19. × Agropogon
  20. Agropyron
  21. Agropyropsis
  22. × Agrositanion
  23. Agrostis
  24. Agrostopoa
  25. × Agrotrigia
  26. Aira
  27. Airopsis
  28. Alexfloydia
  29. Alloeochaete
  30. Allolepis
  31. Alloteropsis
  32. Alopecurus
  33. Altoparadisium
  34. Alvimia
  35. × Ammocalamagrostis
  36. Ammochloa
  37. Ammophila
  38. Ampelocalamus
  39. Ampelodesmos
  40. Amphicarpum
  41. Amphipogon
  42. Anadelphia
  43. Ancistrachne
  44. Ancistragrostis
  45. Andropogon
  46. Andropterum
  47. Aniselytron
  48. Anisopogon
  49. Anomochloa
  50. Anthaenantia
  51. Anthaenantiopsis
  52. Anthephora
  53. Anthochloa
  54. Anthoxanthum
  55. Antinoria
  56. Apera
  57. Aphanelytrum
  58. Apluda
  59. Apochiton
  60. Apoclada
  61. Apocopis
  62. Arberella
  63. Arctagrostis
  64. × Arctodupontia
  65. Arctophila
  66. Arctopoa
  67. Aristida
  68. Arrhenatherum
  69. Arthragrostis
  70. Arthraxon
  71. Arthropogon
  72. Arthrostylidium
  73. Arundinaria
  74. Arundinella
  75. Arundo
  76. Arundoclaytonia
  77. Asthenochloa
  78. Astrebla
  79. Athroostachys
  80. Atractantha
  81. Aulonemia
  82. Austrochloris
  83. Austrofestuca
  84. Avena
  85. Axonopus
  86. Bambusa
  87. Baptorhachis
  88. Beckmannia
  89. Bewsia
  90. Bhidea
  91. Blepharidachne
  92. Blepharoneuron
  93. Boissiera
  94. Bonia
  95. Bothriochloa
  96. Bouteloua
  97. Brachiaria
  98. Brachyachne
  99. Brachychloa
  100. Brachyelytrum
  101. Brachypodium
  102. Briza
  103. × Bromofestuca
  104. Bromopsis
  105. Bromuniola
  106. Bromus
  107. Brylkinia
  108. Buchloe
  109. Buchlomimus
  110. Buergersiochloa
  111. Calamagrostis
  112. × Calammophila
  113. Calamovilfa
  114. Calderonella
  115. Calyptochloa
  116. Campeiostachys
  117. Canastra
  118. Capeochloa
  119. Capillipedium
  120. Castellia
  121. Catabrosa
  122. Catalepis
  123. Catapodium
  124. Cathariostachys
  125. Cathestecum
  126. Cenchrus
  127. Centotheca
  128. Centrochloa
  129. Centropodia
  130. Cephalostachyum
  131. Ceratochloa
  132. Chaetium
  133. Chaetobromus
  134. Chaetopoa
  135. Chaetopogon
  136. Chamaeraphis
  137. Chandrasekharania
  138. Chascolytrum
  139. Chasmanthium
  140. Chasmopodium
  141. Chevalierella
  142. Chikusichloa
  143. Chimonobambusa
  144. Chimonocalamus
  145. Chionachne
  146. Chionochloa
  147. Chloris
  148. Chlorocalymma
  149. Chondrosum
  150. Chrysochloa
  151. Chrysopogon
  152. Chusquea
  153. Cinna
  154. Cladoraphis
  155. Clausospicula
  156. Cleistachne
  157. Cleistochloa
  158. Cleistogenes
  159. Coelachne
  160. Coelachyrum
  161. Coelorachis
  162. Coix
  163. Colanthelia
  164. Coleanthus
  165. Colpodium
  166. Cornucopiae
  167. Cortaderia
  168. Corynephorus
  169. Cottea
  170. Craspedorhachis
  171. Crinipes
  172. Crithopsis
  173. Crypsis
  174. Cryptochloa
  175. Ctenium
  176. Cutandia
  177. Cyathopus
  178. Cyclostachya
  179. Cymbopogon
  180. × Cynochloris
  181. Cynodon
  182. Cynosurus
  183. Cyperochloa
  184. Cyphochlaena
  185. Cyrtochloa
  186. Cyrtococcum
  187. Dactylis
  188. Dactyloctenium
  189. Dallwatsonia
  190. Danthonia
  191. Danthonidium
  192. Danthoniopsis
  193. × Danthosieglingia
  194. Dasypyrum
  195. Davidsea
  196. Decaryella
  197. Decaryochloa
  198. Dendrocalamus
  199. Deschampsia
  200. Desmazeria
  201. Desmostachya
  202. Deyeuxia
  203. Diandrolyra
  204. Diarrhena
  205. Dichaetaria
  206. Dichanthelium
  207. Dichanthium
  208. Dichelachne
  209. Dielsiochloa
  210. Digitaria
  211. Dignathia
  212. Diheteropogon
  213. Dilophotriche
  214. Dimeria
  215. Dinebra
  216. Dinochloa
  217. Diplopogon
  218. Dissanthelium
  219. Dissochondrus
  220. Distichlis
  221. Drake-brockmania
  222. Dregeochloa
  223. Drepanostachyum
  224. Dryopoa
  225. × Dupoa
  226. Dupontia
  227. × Dupontopoa
  228. Duthiea
  229. Eccoptocarpha
  230. Echinaria
  231. Echinochloa
  232. Echinolaena
  233. Echinopogon
  234. Ectrosia
  235. Ectrosiopsis
  236. Ehrharta
  237. Ekmanochloa
  238. Eleusine
  239. Elionurus
  240. Ellisochloa
  241. × Elyhordeum
  242. × Elyleymus
  243. Elymandra
  244. × Elymordeum
  245. × Elymostachys
  246. × Elymotrigia
  247. Elymus
  248. × Elysitanion
  249. Elytrigia
  250. Elytrophorus
  251. Elytrostachys
  252. Enneapogon
  253. Enteropogon
  254. Entolasia
  255. Entoplocamia
  256. Eragrostiella
  257. Eragrostis
  258. Eremitis
  259. Eremocaulon
  260. Eremochloa
  261. Eremopoa
  262. Eremopyrum
  263. Eriachne
  264. Erianthecium
  265. Erianthus
  266. Eriochloa
  267. Eriochrysis
  268. Eriocoma
  269. Erioneuron
  270. Euclasta
  271. Eulalia
  272. Eulaliopsis
  273. Eustachys
  274. Exotheca
  275. Fargesia
  276. Farrago
  277. Ferrocalamus
  278. Festuca
  279. × Festulolium
  280. × Festulpia
  281. Filgueirasia
  282. Fingerhuthia
  283. Froesiochloa
  284. Gaoligongshania
  285. Garnotia
  286. Gastridium
  287. Gaudinia
  288. Gelidocalamus
  289. Geochloa
  290. Germainia
  291. Gerritea
  292. Gigantochloa
  293. Gilgiochloa
  294. Glaziophyton
  295. Glyceria
  296. Glyphochloa
  297. Gouinia
  298. Graphephorum
  299. Greslania
  300. Griffithsochloa
  301. Guadua
  302. Guaduella
  303. Gymnopogon
  304. Gynerium
  305. Habrochloa
  306. Hackelochloa
  307. Hainardia
  308. × Hainardiopholis
  309. Hakonechloa
  310. Halopyrum
  311. Harpachne
  312. Harpochloa
  313. × Haynaldoticum
  314. Helictotrichon
  315. Hemarthria
  316. Hemisorghum
  317. Henrardia
  318. Heterachne
  319. Heteranthelium
  320. Heteranthoecia
  321. Heteropholis
  322. Heteropogon
  323. Hickelia
  324. Hierochloe
  325. Hilaria
  326. Himalayacalamus
  327. Hitchcockella
  328. Holcolemma
  329. Holcus
  330. Holttumochloa
  331. Homolepis
  332. Homopholis
  333. Homozeugos
  334. Hordelymus
  335. Hordeum
  336. Hubbardia
  337. Hubbardochloa
  338. Humbertochloa
  339. Hydrothauma
  340. Hygrochloa
  341. Hygroryza
  342. Hylebates
  343. Hymenachne
  344. Hyparrhenia
  345. Hyperthelia
  346. Hypseochloa
  347. Hystrix
  348. Ichnanthus
  349. Imperata
  350. Indocalamus
  351. Indopoa
  352. Indosasa
  353. Isachne
  354. Ischaemum
  355. Iseilema
  356. Ixophorus
  357. Jansenella
  358. Jouvea
  359. Kampochloa
  360. Kaokochloa
  361. Kerriochloa
  362. Kinabaluchloa
  363. Koeleria
  364. Lagurus
  365. Lamarckia
  366. Lamprothyrsus
  367. Lasiacis
  368. Lasiurus
  369. Lecomtella
  370. Leersia
  371. Leptagrostis
  372. Leptaspis
  373. Leptocarydion
  374. Leptochloa
  375. Leptocoryphium
  376. Leptothrium
  377. Lepturidium
  378. Lepturopetium
  379. Lepturus
  380. Leucopoa
  381. × Leydeum
  382. × Leymostachys
  383. × Leymotrigia
  384. Leymus
  385. Libyella
  386. Limnas
  387. Limnodea
  388. Limnopoa
  389. Lindbergella
  390. Lintonia
  391. Lithachne
  392. Littledalea
  393. Loliolum
  394. Lolium
  395. Lophacme
  396. Lophatherum
  397. Lopholepis
  398. Lophopogon
  399. Loudetia
  400. Loudetiopsis
  401. Louisiella
  402. Loxodera
  403. Luziola
  404. Lycochloa
  405. Lycurus
  406. Lygeum
  407. Maclurochloa
  408. Maclurolyra
  409. Maltebrunia
  410. Manisuris
  411. Megalachne
  412. Megaloprotachne
  413. Megastachya
  414. Melanocenchris
  415. Melica
  416. Melinis
  417. Melocalamus
  418. Melocanna
  419. Merostachys
  420. Merxmuellera
  421. Mesosetum
  422. Metcalfia
  423. Mibora
  424. Micraira
  425. Microbriza
  426. Microcalamus
  427. Microchloa
  428. Micropyropsis
  429. Micropyrum
  430. Microstegium
  431. Milium
  432. Miscanthus
  433. Mnesithea
  434. Mniochloa
  435. Molinia
  436. Monachather
  437. Monanthochloe
  438. Monelytrum
  439. Monocymbium
  440. Monodia
  441. Mosdenia
  442. Moulinsia
  443. Muhlenbergia
  444. Munroa
  445. Myriocladus
  446. Myriostachya
  447. Narduroides
  448. Nardus
  449. Nassella
  450. Nastus
  451. Neesiochloa
  452. Nematopoa
  453. Neobouteloua
  454. Neohouzeaua
  455. Neololeba
  456. Neomicrocalamus
  457. Neostapfia
  458. Neostapfiella
  459. Nephelochloa
  460. Neurachne
  461. Neuropoa
  462. Neyraudia
  463. Notochloe
  464. Ochlandra
  465. Ochthochloa
  466. Odontelytrum
  467. Odyssea
  468. Oligostachyum
  469. Olmeca
  470. Olyra
  471. Ophiochloa
  472. Ophiuros
  473. Opizia
  474. Oplismenopsis
  475. Oplismenus
  476. Orcuttia
  477. Oreobambos
  478. Oreochloa
  479. Orinus
  480. Oropetium
  481. Ortachne
  482. Orthoclada
  483. × Oryticum
  484. Oryza
  485. Oryzidium
  486. Oryzopsis
  487. Otachyrium
  488. Otatea
  489. Ottochloa
  490. Oxychloris
  491. Oxyrhachis
  492. Oxytenanthera
  493. Panicum
  494. Pappophorum
  495. Parabambusa
  496. Paractaenum
  497. Parafestuca
  498. Parahyparrhenia
  499. Paraneurachne
  500. Parapholis
  501. Paratheria
  502. Pariana
  503. Parodiolyra
  504. Paspalidium
  505. Paspalum
  506. Pennisetum
  507. Pentameris
  508. Pentapogon
  509. Pentarrhaphis
  510. Pentaschistis
  511. Pereilema
  512. Periballia
  513. Perotis
  514. Perrierbambus
  515. Peyritschia
  516. Phacelurus
  517. Phaenanthoecium
  518. Phaenosperma
  519. Phalaris
  520. Pharus
  521. Pheidochloa
  522. Phippsia
  523. Phleum
  524. Pholiurus
  525. Phragmites
  526. Phyllorachis
  527. × Phyllosasa
  528. Phyllostachys
  529. Pinga
  530. Piptatherum
  531. Piptochaetium
  532. Piptophyllum
  533. Piresia
  534. Piresiella
  535. Plagiantha
  536. Plagiosetum
  537. Pleioblastus
  538. Pleuropogon
  539. Plinthanthesis
  540. Poa
  541. Poagrostis
  542. Podophorus
  543. Poecilostachys
  544. Pogonachne
  545. Pogonarthria
  546. Pogonatherum
  547. Pogonochloa
  548. Pogononeura
  549. Pohlidium
  550. Polevansia
  551. Polypogon
  552. × Polypogonagrostis
  553. Polytoca
  554. Polytrias
  555. Pommereulla
  556. Porteresia
  557. Potamophila
  558. Pringleochloa
  559. Prionanthium
  560. Prosphytochloa
  561. Psammagrostis
  562. Psammochloa
  563. Psathyrostachys
  564. Pseudanthistiria
  565. Pseudechinolaena
  566. Pseudodanthonia
  567. Pseudodichanthium
  568. Pseudopentameris
  569. Pseudoraphis
  570. Pseudoroegneria
  571. Pseudosasa
  572. Pseudosclerochloa
  573. Pseudosorghum
  574. Pseudostachyum
  575. Pseudoxytenanthera
  576. Pseudozoysia
  577. Psilolemma
  578. Psilurus
  579. Puccinellia
  580. × Pucciphippsia
  581. Puelia
  582. Pyrrhanthera
  583. Racemobambos
  584. Raddia
  585. Raddiella
  586. Ratzeburgia
  587. Redfieldia
  588. Reederochloa
  589. Rehia
  590. Reimarochloa
  591. Reitzia
  592. Relchela
  593. Reynaudia
  594. Rheochloa
  595. Rhipidocladum
  596. Rhizocephalus
  597. Rhombolytrum
  598. Rhynchelytrum
  599. Rhynchoryza
  600. Rhytachne
  601. Richardsiella
  602. Rostraria
  603. Rottboellia
  604. Rytidosperma
  605. Saccharum
  606. Sacciolepis
  607. Sartidia
  608. Sasa
  609. Schaffnerella
  610. Schedonnardus
  611. Schedonorus
  612. Schismus
  613. Schizachne
  614. Schizachyrium
  615. Schizostachyum
  616. Schmidtia
  617. Schoenefeldia
  618. Sclerochloa
  619. Sclerodactylon
  620. Scleropogon
  621. Scolochloa
  622. Scribneria
  623. Scutachne
  624. Secale
  625. Sehima
  626. Semiarundinaria
  627. Sesleria
  628. Setaria
  629. Setariopsis
  630. Shibataea
  631. Silentvalleya
  632. Simplicia
  633. Sinarundinaria
  634. Sinoarundinaria
  635. Sinobambusa
  636. Sinocalamus
  637. Sinochasea
  638. Sirochloa
  639. Snowdenia
  640. Soderstromia
  641. Sohnsia
  642. Sorghastrum
  643. Sorghum
  644. Spartina
  645. Spartochloa
  646. Spathia
  647. Sphaerobambos
  648. Sphaerocaryum
  649. Spheneria
  650. Sphenopholis
  651. Sphenopus
  652. Spinifex
  653. Spodiopogon
  654. Sporobolus
  655. Steinchisma
  656. Steirachne
  657. Stenotaphrum
  658. Stephanachne
  659. Stereochlaena
  660. Steyermarkochloa
  661. Stipa
  662. Stipagrostis
  663. × Stiporyzopsis
  664. Streblochaete
  665. Streptochaeta
  666. Streptogyna
  667. Streptolophus
  668. Streptostachys
  669. Styppeiochloa
  670. Sucrea
  671. Suddia
  672. Swallenia
  673. Symplectrodia
  674. Taeniatherum
  675. Taeniorhachis
  676. Tarigidia
  677. Tatianyx
  678. Temburongia
  679. Temochloa
  680. Tenaxia
  681. Tetrachaete
  682. Tetrachne
  683. Tetrapogon
  684. Thamnocalamus
  685. Thaumastochloa
  686. Thedachloa
  687. Thelepogon
  688. Themeda
  689. Thrasya
  690. Thrasyopsis
  691. Thuarea
  692. Thyridachne
  693. Thyridolepis
  694. Thyrsostachys
  695. Thysanolaena
  696. Toliara
  697. Torreyochloa
  698. Tovarochloa
  699. Trachypogon
  700. Trachys
  701. Tragus
  702. Tribolium
  703. Trichloris
  704. Tricholaena
  705. Trichoneura
  706. Trichopteryx
  707. Tridens
  708. Trilobachne
  709. Triniochloa
  710. Triodia
  711. Triplachne
  712. Triplasis
  713. Triplopogon
  714. Tripogon
  715. Tripsacum
  716. Triraphis
  717. Triscenia
  718. Trisetaria
  719. × Trisetokoeleria
  720. Trisetum
  721. Tristachya
  722. × Triticale
  723. × Triticosecale
  724. Triticum
  725. × Trititrigia
  726. Tuctoria
  727. Uniola
  728. Uranthoecium
  729. Urelytrum
  730. Urochlaena
  731. Urochloa
  732. Urochondra
  733. Valiha
  734. Vaseyochloa
  735. Ventenata
  736. Vietnamocalamus
  737. Vietnamochloa
  738. Vietnamosasa
  739. Viguierella
  740. Vossia
  741. Vulpia
  742. Vulpiella
  743. Wangenheimia
  744. Weingaertneria
  745. Whiteochloa
  746. Willkommia
  747. Xanthochloa
  748. Xerochloa
  749. Yakirra
  750. Yushania
  751. Yvesia
  752. Zea
  753. Zenkeria
  754. Zeugites
  755. Zingeria
  756. Zizania
  757. Zizaniopsis
  758. Zonotriche
  759. Zoysia
  760. Zygochloa
bez priznatih vrsta:
  1. × Achnella
  2. Achneria
  3. Acophorum
  4. Aechmophora
  5. Aegialina
  6. × Aegilotrichum
  7. Aegilotrichum
  8. Aelbroeckia
  9. Agraulus
  10. Agropogon
  11. × Agropyrohordeum
  12. Agrotriticum
  13. Airochloa
  14. Ammocalamagrostis
  15. Amphibromus
  16. Anastrophus
  17. Anatherostipa
  18. Anatherum
  19. Anisopyrum
  20. Anthistiria
  21. Anthopogon
  22. Anthosachne
  23. Aristopsis
  24. Arthratherum
  25. Arthrostachys
  26. Asperella
  27. Asprella
  28. Asthenatherum
  29. Atropis
  30. Aulacolepis
  31. Australopyrum
  32. Austrostipa
  33. Avenastrum
  34. Avenella
  35. Avenula
  36. Bambos
  37. Bambus
  38. Bashania
  39. Borinda
  40. Braconotia
  41. Campulosus
  42. Camusiella
  43. Caryochloa
  44. Casiostega
  45. Catabrosella
  46. Chaetaria
  47. Chasechloa
  48. Chloropsis
  49. Cinnastrum
  50. Clinelymus
  51. Coleataenia
  52. Corycarpus
  53. Critesion
  54. Curtopogon
  55. Cymbachne
  56. Dactylus
  57. Danthoniastrum
  58. Diandranthus
  59. Diarina
  60. Diastemenanthe
  61. Diplachne
  62. Diplax
  63. Donax
  64. Drymochloa
  65. Ehrhartia
  66. × Elymopyrum
  67. × Elymotriticum
  68. × Elytrordeum
  69. Epicampes
  70. Eremopogon
  71. Erucaria
  72. Euchlaena
  73. × Euchlaezea
  74. Eutriana
  75. Flexularia
  76. Gaudinopsis
  77. Gigachilon
  78. × Gigantocalamus
  79. Ginannia
  80. Gossweilerochloa
  81. Gramen
  82. Greenia
  83. Gymnachne
  84. Gymnanthelia
  85. Gymnothrix
  86. Haeupleria
  87. Harpechloa
  88. Helictochloa
  89. Helopus
  90. Heterochaeta
  91. Hopia
  92. × Hordeopyron
  93. Hyalopoa
  94. Ischnochloa
  95. Kampmannia
  96. Kengia
  97. Kengyilia
  98. Kikuyuochloa
  99. Korycarpus
  100. Kralikia
  101. Lachnagrostis
  102. Lachnochloa
  103. Lamarkia
  104. Lasiagrostis
  105. Lasiochloa
  106. Leptopogon
  107. Leptopyrum
  108. × Leymopyron
  109. × Leytesion
  110. Lingnania
  111. Lojaconoa
  112. Loliola
  113. Loydia
  114. Lucaea
  115. Malya
  116. Megathyrsus
  117. Microlaena
  118. Miscanthidium
  119. Monachne
  120. Munrochloa
  121. Neoschischkinia
  122. Neosinocalamus
  123. Nicoraepoa
  124. Nipponobambusa
  125. Nipponocalamus
  126. Notonema
  127. Ocellochloa
  128. Ochlopoa
  129. Oreopoa
  130. Orthopogon
  131. Paleoeriocoma
  132. Pappostipa
  133. Paracolpodium
  134. Parodiophyllochloa
  135. Patzkea
  136. Peltophorus
  137. Penicillaria
  138. Pentatherum
  139. Peridictyon
  140. Phalaroides
  141. Phalona
  142. Phuphanochloa
  143. Plotia
  144. Poidium
  145. Pollinia
  146. Psamma
  147. Pseudobromus
  148. Pseudochaetochloa
  149. Ptilagrostis
  150. Qiongzhuea
  151. Reboulea
  152. Renvoizea
  153. Roegneria
  154. Roemeria
  155. × Rouxia
  156. Roylea
  157. Rupichloa
  158. Saccharifera
  159. Santia
  160. Sasaella
  161. Saugetia
  162. Schaffnera
  163. × Schedolium
  164. Schnizleinia
  165. Scleropoa
  166. Sieglingia
  167. Sitanion
  168. Soejatmia
  169. Stapfia
  170. Stapletonia
  171. Stenostachys
  172. Stipidium
  173. Syntherisma
  174. × Terrelymus
  175. Tetrarrhena
  176. Tricuspis
  177. Trisetokoeleria
  178. Triticale
  179. Triticosecale
  180. × Tritihaynaldia
  181. × Tritordeum
  182. Trixostis
  183. Trochera
  184. Urachne
  185. Uralepsis
  186. Vetiveria
  187. Vilfa
  188. Walwhalleya
  189. Whalleya
  190. Wilhelmsia
  191. Willbleibia
  192. Wirtgenia
  193. Yadakeya
  194. Zotovia

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Campbell N. A.; et al. (2008). Biology. 8th Ed. Person International Edition, San Francisco. ISBN 978-0-321-53616-7. Eksplicitna upotreba et al. u: |author= (pomoć)
  2. ^ Sofradžija A., Šoljan D., Hadžiselimović R. (2004). Biologija 1. Svjetlost, Sarajevo. ISBN 9958-10-686-8.CS1 održavanje: više imena: authors list (link)
  3. ^ "Angiosperm Phylogeny Website". Pristupljeno mart 2016. Provjerite vrijednost datuma u parametru: |access-date= (pomoć)
  4. ^ Piperno, Dolores R.; Sues, Hans-Dieter (18. 11. 2005). "Dinosaurs Dined on Grass". Science. 310 (5751): 1126–1128. doi:10.1126/science.1121020. PMID 16293745.
  5. ^ Grass Phylogeny Working Group II (2012). "New grass phylogeny resolves deep evolutionary relationships and discovers C4 origins". New Phytologist. 193 (2): 304–312. doi:10.1111/j.1469-8137.2011.03972.x. PMID 22115274. publikacija otvorenog pristupa - besplatna za čitanje
  6. ^ Piperno, Dolores R.; Sues, Hans-Dieter (2005). "Dinosaurs Dined on Grass". Science. 310 (5751): 1126–8. doi:10.1126/science.1121020. PMID 16293745.
  7. ^ Prasad, V.; Stroemberg, C.A.E.; Alimohammadian, H.; Sahni, A. (2005). "Dinosaur Coprolites and the Early Evolution of Grasses and Grazers". Science. 310 (5751): 1177–1180. doi:10.1126/science.1118806. PMID 16293759.
  8. ^ Prasad V, Strömberg CA, Leaché AD, Samant B, Patnaik R, Tang L, Mohabey DM, Ge S, Sahni A. (2011). Late Cretaceous origin of the rice tribe provides evidence for early diversification in Poaceae. Nat Commun. 2:480. doi:10.1038/ncomms1482 PMID 21934664
  9. ^ Wu ZQ, Ge S (2011) The phylogeny of the BEP clade in grasses revisited: Evidence from the whole-genome sequences of chloroplasts. Mol Phylogenet Evol
  10. ^ Sarandón, Ramiro (1988). "Biología poblacional del gramon (Cynodon spp., gramineae)": 189. Pristupljeno 22. 4. 2014. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  11. ^ "Angiosperm phylogeny website". Pristupljeno 7. 10. 2007.
  12. ^ "Chapter 1: How grasses grow". Farmwest.com. Arhivirano s originala, 10. 9. 2013. Pristupljeno 21. 5. 2016.
  13. ^ David Attenborough (1984). The Living Planet. British Broadcasting Corporation. str. 137.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]