Granica proizvodnih mogućnosti

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Granicu proizvodnih mogućnosti smo dostigli kada nam ekonomija posluje maksimalno efikasno i to do te mjere da ne možemo proizvoditi više jednog dobra bez da smanjimo proizvodnju drugog dobra. Pri maksimalnoj efikasnosti resursi se ne rasipaju i radi se s punim kapacitetima. Može se poslovati unutar granice, granica se može dostići, ali ekonomija ne može nikada izaći izvan njenih okvira.

Ekonomija zemlje može proizvoditi efikasno, ali da neefikasna bude alokacija dobara i da zbog toga ekonomija bude pomjerena unutar spomenute granice.

Primjer[uredi | uredi izvor]

Granica proizvodnih mogućnosti iz našeg primjera

Klasičan primjer granice proizvodnih mogućnosti nam prikazuje pojednostavljenu ekonomiju koja proizvodi samo dva dobra, maslac i oružje. Pošto ova ekonomija posluje na svojoj granici proizvodnih mogućnosti ne postoji mogućnost da proizvedemo više maslaca bez toga da smanjimo proizvodnju oružja i obratno.

Tabelarni prikaz odnosa proizvodnje maslaca i oružja u našoj imaginarnoj ekonomiji.
Maslac (u tonama) Oružje (u hiljadama)
100 10
90 60
50 120
20 135
10 140
0 145

U tabeli vidimo da proizvodnja dodatnih deset tona maslaca ima za posljedicu smanjenje proizvodnje oružja za 50 hiljada komada. U tom slučaju tih 50 hiljada komada neproizvedenog oružja nam predstavljaju oportunitetni trošak, odnosno trošak propuštene prilike.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]