Granica proizvodnih mogućnosti

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Granicu proizvodnih mogućnosti smo dostigli kada nam ekonomija posluje maksimalno efikasno i to do te mjere da ne možemo proizvoditi više jednog dobra bez da smanjimo proizvodnju drugog dobra. Pri maksimalnoj efikasnosti resursi se ne rasipaju i radi se s punim kapacitetima. Može se poslovati unutar granice, granica se može dostići, ali ekonomija ne može nikada izaći izvan njenih okvira.

Ekonomija zemlje može proizvoditi efikasno, ali da neefikasna bude alokacija dobara i da zbog toga ekonomija bude pomjerena unutar spomenute granice.

Primjer[uredi | uredi izvor]

Granica proizvodnih mogućnosti iz našeg primjera

Klasičan primjer granice proizvodnih mogućnosti nam prikazuje pojednostavljenu ekonomiju koja proizvodi samo dva dobra, maslac i pištolje. Pošto ova ekonomija posluje na svojoj granici proizvodnih mogućnosti ne postoji mogućnost da proizvedemo više maslaca bez toga da smanjimo proizvodnju pištolja i obratno.

Maslac (u tonama) Pištolji (u hiljadama)
15 0
12 1
9 2
6 3
3 4
0 5

Tabelarni prikaz odnosa proizvodnje maslaca i pištolja u našoj imaginarnoj ekonomiji.

U tabeli vidimo da proizvodnja dodatnih hiljadu pištolja ima za posljedicu smanjenje proizvodnje maslaca za tri tone. U tom slučaju te tri tone neproizvedenog maslaca nam predstavljaju oportunitetni trošak, odnosno trošak propuštene prilike.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]