Idi na sadržaj

Gravitacija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Gravitacija zadržava planete u orbiti oko Sunca (slika nije skalirana u odnosu na stvarne veličine).

Gravitacija je privlačna sila koja djeluje na sva tijela koja posjeduju masu a isto tako i na čestice bez mase poput fotona (svjetlosti). Isaac Newton je formulisao zakon gravitacije koji kaže: "Sila koja djeluje na tijela proporcionalna je proizvodu masa, a obrnuto proporcionalna njihovom međusobnom rastojanju na kvadrat." [1]

G je gravitaciona konstanta i jedna od konstanti koju je najteže odrediti u fizici. Vrijednost konstante G je [2]:

Prostor u kojem djeluje sila gravitacije naziva se gravitaciono polje i ono je univerzalno za svako tijelo. Zakon gravitacije važi samo za dvije materijalne tačke.

1915. godine poznati naučnik Albert Einstein je objavio teoriju općeg relativiteta koja je dala jedno novo značenje gravitaciji i njenom djelovanju na prostor.[2] Prema teoriji općeg relativiteta masivni objekti uzrokuju gravitaciju - deformaciju i krivljenje prostora. Kao posljedica deformacije prostora nastaju gravitacioni talasi. Efekti teorije općeg relativiteta se primjete na velikim razdaljinama pogotovo kada se svjetlosti, u prolazu pokraj masivnih objekta u svemiru, krivi putanja usljed djelovanja gravitacije.

Newtonowa teorija o gravitaciji se ipak može koristiti i daje vrlo dobre rezultate pri proračunima.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Dieter Hanneman PHYSIK für Studierende der Technik und Informatik,12. Auflage Hannemann Verlag, Gelsenkirchen 1998 ISBN 3-920088-50-6 njem.
  2. ^ a b Gravitacija na stranici univerziteta iz Arhivirano 21. 1. 2014. na Wayback Machine Wuppertala Njemačka učitano 09.02.2014 njem.
Nedovršeni članak Gravitacija koji govori o fizici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.