Grb Bahama

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Grb Bahama

Grb Bahama čini štit podjeljen na dva nejednaka horizontalna dijela. U donjem dijelu je brod jedrenjak, a u gornjem zlatno Sunce na plavom polju. Šljem na vrhu štita je frontalno orijentisan, zlatne boje, sa plavo-zlatnim vijencem. Na vrhu grba je školjka. Držači štita su sabljarka i flamingos. Odjeljak grba je podjeljen na dva dijela - prikaz mora ispod sabljarke i travnjak ispod flamingosa. Na zlatnoj traci ispisan je moto - "Forward, upward, onward together" (Naprijed, više, dalje zajedno).

Simbolika[uredi | uredi izvor]

Brod predstavlja karaku Santa Marija Kristofora Kolumba, koja plovi pod Suncem. Držači štita su nacionalne životinje Bahama, a na dnu se nalazi nacionalni moto, dok odjeljak simbolizuje geografiju ostrva - more i kopno. Školjka na vrhu simbolizuje raznovrsnu morsku floru i faunu ostrva.

Jarke boje na grbu predstavljaju sjajnu budućnost ostrva.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]