Grb Kanade

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Grb Kanade

Grb Kanade proglasio je kralj George V dana 21. novembra 1921. Rađen je po uzoru na grb Ujedinjenog Kraljevstva.

Simbolika[uredi | uredi izvor]

Osnovni štit grba nosi simbole Engleske (tri lava/leoparda), Škotske (crveni lav u okviru na žutoj pozadini), Irske (zlatna harfa) i Francuske (žuti ljiljani na plavoj podlozi). On ukazuje historijske veze sa Ujedinjenim Kraljevstvom i Francuskom.

Donji dio štita je karakteristično kanadski - tri javorova lista na grani, crvene (prvobitno zelene) boje.

Traka oko štita nosi moto Reda Kanade "desiderantes meliorem patriam" (žele bolju zemlju), pošto je Kraljica suverena tog reda.

Šljem na štitu je kraljevski i u zlatnoj i bojama Kanade. Lav iznad šljema je kraljevski lav koji drži javorov list, i kao takav se nalazi i na zastavi generalnog guvernera, simbolizirajući njegovo predstavljanje krune.

Držači štita su engleski lav i škotski jednorog, koji drže britansku zastavu i zastavu sa starim francuskim simbolima. Donja traka nosi moto Kanade "a mari uspue and mare" (od mora do mora).

Crveni motivi ispod štita predstavljaju nacionalne cvjetove Engleske, Škotske, Irske i Francuske.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]