Grb Katara

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Grb Katara

Grb Katara (ar. شعار قطر) predstavlja grb države Katar. Usvojen je 1976. godine.

Opis[uredi | uredi izvor]

Zastava i grb Katara na ulazu u katarsku ambasadu u Parizu

Grb prikazuje dva ukršena zakrivljena mača u žutom krugu. Između mačeva je jedrilica (takozvana daw) koja plovi na plavim i bijelim valovima, pored ostrva na kojem se nalaze dvije palme. Žuti krug je okružen ovalnim objektom u obliku krofne, koji je horizontalno podijeljen. U bijelom polju nalazi se ime države Katar napisano u boji kestena kufi-pismom dok je u smeđem polju engleski prijevod (State of Qatar - država Katar) napisan bijelom bojom. Grb se ponekad prikazuje bez engleskog prijevoda, središnji krug je ponekad žute boje a zakrivljeni mačevi su ponekad smeđi (umjesto bijeli).

Trenutna verzija grba usvojena je 1976. godine a zamijenila je prethodnu verziju koja je bila u upotrebi od 1966. godine a koja se sastojala iz dva zaobljena mača, jedne biserne školjke i dvije palmine grane sa natpisom Katar.

Nekoliko elemenata grba se također nalazi na državnim grbovima nekoliko bliskoistočnih zemalja: tradicionalni zakrivljeni arapski mač je također dio grba Saudijske Arabije i Omana; tradicionalna arapska jedrilica daw je dio grba Kuvajta i starog grba Ujedinjenih Arapskih Emirata. Palme su također i nacionalni simbol Saudijske Arabije. Boje i podjela vanjskog kruga preuzeti su sa zastave Katara.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  • Karl-Heinz Hesmer: Flaggen und Wappen der Welt. Geschichte und Symbolik der Flaggen und Wappen aller Staaten. Gütersloh: Bertelsmann Lexikon Verlag, 1992. ISBN 3-570-01082-1