Grb Katara

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Grb Katara

Grb Katara (arapski: شعار قطر) predstavlja grb države Katar. Usvojen je 1976. godine.

Opis[uredi | uredi izvor]

Zastava i grb Katara na ulazu u katarsku ambasadu u Parizu

Grb prikazuje dva ukršena zakrivljena mača u žutom krugu. Između mačeva je jedrilica (takozvana daw) koja plovi na plavim i bijelim valovima, pored ostrva na kojem se nalaze dvije palme. Žuti krug je okružen ovalnim objektom u obliku krofne, koji je horizontalno podijeljen. U bijelom polju nalazi se ime države Katar napisano u boji kestena kufi-pismom dok je u smeđem polju engleski prijevod (State of Qatar - država Katar) napisan bijelom bojom. Grb se ponekad prikazuje bez engleskog prijevoda, središnji krug je ponekad žute boje a zakrivljeni mačevi su ponekad smeđi (umjesto bijeli).

Trenutna verzija grba usvojena je 1976. godine a zamijenila je prethodnu verziju koja je bila u upotrebi od 1966. godine a koja se sastojala iz dva zaobljena mača, jedne biserne školjke i dvije palmine grane sa natpisom Katar.

Nekoliko elemenata grba se također nalazi na državnim grbovima nekoliko bliskoistočnih zemalja: tradicionalni zakrivljeni arapski mač je također dio grba Saudijske Arabije i Omana; tradicionalna arapska jedrilica daw je dio grba Kuvajta i starog grba Ujedinjenih Arapskih Emirata. Palme su također i nacionalni simbol Saudijske Arabije. Boje i podjela vanjskog kruga preuzeti su sa zastave Katara.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  • Karl-Heinz Hesmer: Flaggen und Wappen der Welt. Geschichte und Symbolik der Flaggen und Wappen aller Staaten. Gütersloh: Bertelsmann Lexikon Verlag, 1992. ISBN 3-570-01082-1