Grb Kostarike

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Grb Kostarike

Grb Kostarike sastoji se iz zlatnog štita neuobičajenog oblika iznad koga se nalazi plava traka sa crnim slovima ispisanim AMERICA CENTRAL. U gornjem dijelu štita nalazi se još jedna traka, bijele boje, na kojoj je crnim slovima napisano REPUBLICA DE COSTA RICA.

Glavni dio štita zauzima slika na kojoj se nalaze dvije vodene površine, jedna u prvom planu a druga u daljini, podjeljene kopnenom prevlakom na kojoj se nalaze tri planinska vrha. U pozadini je izlazeće Sunce. Na svakoj od dvije vodene površine nalazi se po jedan brod jedrenjak sa tri jarbola i zakačenom zastavom Kostarike na zadnjem dijelu broda. U gornjem dijelu slike nalazi se sedam bijelih petokrakih zvijezda.

Simbolika[uredi | uredi izvor]

Dva broda i vodene površine na kojima se nalaze simbolizuju Karipsko more i Tihi okean, na koje Kostarika izlazi. Brodovi također simbolizuju dugu pomorsku historiju zemlje. Tri planine predstavljaju tri glavna planinska vijenca Kostarike. Sedam zvijezda simbolizuje sedam provincija. Ranija verzija grba imala je pet zvijezda, koje podsjećaju na vrijeme Sjedinjenih centralnoameričkih država početkom 19. vijeka. Na to podseća i plava traka iznad štita.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]