Grb Lihtenštajna

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Grb Lihtenštajna

Grb Lihtenštajna je zapravo grb kneževske porodice Lihtenštajn. Upotreba ovog grba dopuštena je samo članovima porodice i državnim vlastima, a privatna lica to mogu činiti samo po odobrenju i u interesu države. Grb je zapravo i prikaz historije kneževske kuće i prikazuje razne dijelove Evrope za koje je Lihtenštajn vezan, bilo osvajanjem ili brakom.

Prva četvrtina prikazuje grb Silesie, a na drugoj se nalazi grb porodice Kuenrig. Treću krasi grb vojvodstva Troppau, dok četvrta prikazuje grb istočnofrizijske porodice Cirksena i predstavljaju grofoviju Rietberg. Baza štita je grb vojvodstva Jägerndorf. Mali zlatni i crveni štit kneževske kuće prikazan je u sredini većeg štita. Kneževska kruna nalazi se na vrhu ljubičastog plašta sa hermelinskim motivom.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]