Grb Paname

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Grb Paname

Grb Paname je heraldički simbol centralnoameričke države Paname. Grb je prvobitno usvojen provizionalno, a konačno zakonom kojim je usvojena i panamska zastava. Centralni dio štita je prikaz panamskog kanala. Gornji dio štita je podjeljen na dva dijela, gdje desni sadrži prikaz mača i puške na bijeloj podlozi (što treba da simboliše odricanje od nasilnih metoda i građanskih ratova), a lijevi lopatu i motiku na crvenom polju (simbol rada).

Donji dio štita također je podjeljen na dva dijela. Desni sadrži prikaz roga izobilja na plavom polju, a lijevi točak sa krilima na srebrnoj podlozi (simbol napretka).

Iznad štita je orao u poletu koji u kljunu drži traku sa motom Paname: "Pro Mundi Beneficio". Iznad orla je devet zlatnih zvijezda, simbola devet provincija na koje je podjeljena Panama. Kao parafernalije grba javljaju se po dvije zastave Paname, nerazvijene, na jarbolima, sa svake strane štita.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]