Grb Republike Srpske

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Grb Republike Srpske koji je 31. marta 2006. proglašen neustavnim zbog diskriminatorske prirode prema nesrbima

Grb Republike Srpske je bio grb manjeg bh. entiteta od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, kada je Republika Srpska priznata kao bosanskohercegovački entitet, pa do 31. marta 2006. kada je Ustavni sud ukinuo grb zbog diskriminatorske prirode. Predstavljen je na crvenom štitu, gdje je zlatna kraljevska kruna nadvisila dvoglavi srebrni orao u poletu, zlatno naoružan, zlatnih jezika i nogu, a na grudima orla crveni štit na kome je srebrni krst između četiri ista takva ocila bridovima okrenuta stablu krsta.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 31. marta 2006. donio odluku da se ovakav grb mora promjeniti u roku od šest mjeseci. Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine je zvanično stupila na snagu 14. juna 2007. godine objavljivanjem odluke u "Službenom glasniku BiH 45/07". Ovakva odluka je uslijedila, jer je zaključeno da grb diskriminira Bošnjake i Hrvate kao druga dva konstitutivna narodna.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]