Grb Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Grb SFR Jugoslavije
Emblem of the Socialist Federal Republic of Yugoslavia.svg
Verzije
Coat of arms of Democratic Federal Yugoslavia.svg
Prva verzija grba SFRJ iz 1943.
Detalji
Nosilac grba SFR Jugoslavija

Grb SFRJ je zvanični grb koji je bio u upotrebi u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji od 1943. do 1991. godine je sastavljen od 6 baklji, kao simbol 6 jugoslavenskih republika. Datum 29. novembar 1943. označava dan proglašenja države, tokom drugog zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu, danas u Bosni i Hercegovini. Autori grba su Đorđe Andrejević-Kun i Antun Augustinčić. Prva verzija grba imala je 5 baklji, čime je simbolirano pet naroda Jugoslavije: Crnogoraca, Hrvata, Makedonaca, Slovenaca i Srba.

Datum 29. XI. 1943. na grb dodan je nakon zasjedanja AVNOJ-a, a grb je, u ponešto izmijenjenom obliku, službeno usvojen tek Ustavom FNRJ iz 1946. Grb sa pet baklji je vrijedio do 1963. godine kada je grbu dodana još jedna baklja, čime je priznavanjem Muslimana kao konstituivnog naroda u Jugoslaviji, (danas Bošnjaka), grb istovremeno označavao šest naroda, te šest saveznih republika SFRJ.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]