Grb Sudana

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Trenutni Grb Sudana je usvojen 1985. godine.

Dizajn[uredi | uredi izvor]

Na grbu je postavljena ptica sekretar koja nosi štit na sredini grba. Ispod i znad štita su trake sa natpisima "Al-nasr lana" (Pobjeda je naša) i "Jumhuriyat as-Sudan" (Republika Sudan). Prijašnji grb sudana se sastojao od nosoroga i palminog drveća.

Grb je ujedno i predsjednički pečat i nalazi se u zlatu na zastavi predsjednika Sudana i na vozilima u kojima se predsjednik nalazi, kao i u njegovoj rezidenciji.

Ptica sekretar je izabrana kao izrazito sudanska i autohtona varijanta "Saladinovog orla" i "Jastreba Kurejšija" koji se vidi na amblemima nekih arapskih država, a povezuje se s arapskim nacionalizmom (vidi Grb Egipta, itd.).

Historija[uredi | uredi izvor]

Tokom perioda anglo-egipatskog kondominijuma, britanski generalni guverner Sudana koristio je amblem koji je sadržavao riječi "GENERALNI GUVERNER SUDANA" okružen lovorovim vijencem.

Nakon proglašenja nezavisnosti 1956. godine, Republika Sudan je usvojila amblem koji prikazuje nosoroga okruženog s dvije palme i maslinovim grančicama, s imenom države, جمهورية السودان Jumhūriyat as-Sublidān, prikazan ispod "Sudūblic'a" (Sudan) [1] [2]. Ovaj amblem se koristio do 1970. godine.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ WAPPENLEXIKON - SUDAN (archive.org)
  2. ^ The International Flag Book in Color by Christian Fogd Pedersen (1971), str. 91.