Grb općine Jablanica

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
NotCommons-emblem-copyrighted.svg Sporno je da li ovaj članak poštuje autorska prava
u skladu s politikom Wikipedije u vezi s radovima u javnom domenu i GFDL licencom. Za više informacija pogledajte stranicu za razgovor.
Grb Jablanice

Grb Jablanice prikazuje branu i akumulacijsko jezero na rijeci Neretvi s folklornim ornamnetom uz gornji i srušenim mostom uz donji rub, sve obrubljeno zlatnim rubom. Brana je izgrađena 1955. godine i predstavljala je jedan od najvažnijih inženjerskih projekata u poratnom periodu. Prikazani most srušili su 1943. godine Titovi partizani tokom Četvrte neprijateljske ofanzive, u kojoj se pokušalo uništiti "Titovu državu". U povlačenju preko Neretve Tito je zapovijedio rušenje svih mostova, a snage su se izvukle preko improviziranog mosta kod Jablanice pored srušenog željezničkog mosta.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]