Grb općine Tuzla

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Grb općine Tuzla

O postanku i značenju grba[uredi | uredi izvor]

Amblem, odnosno grb, općine i grada Tuzle predstavlja polje okruženo trakom koja simbolično predstavlja gradski zid, a koji je svojevremeno u vidu potkovice opkoljavao tuzlansku čaršiju. Traka je presavijena na četiri mjesta, što smibolizuje četiri kapije, kroz koje se ulazilo i izlazilo iz grada. Na traci su ispisani raniji nazivi Tuzle: Salines - iz doba Rimljana, Soli iz vremena bosanskih vladara, Memlehai-Zir - prva polovina i Tuz - druga polovina turskog perioda, kao i današnji, najuočljiviji, naziv Tuzla. U sredini amblema je posuda za proizvodnju soli, koja označava vjekovnu proizvodnju te sirovine u ovom gradu. Nad posudom je gradska kapija - uvijek otvorena za sve dobronamjernike. Dalje, na dnu amblema (grba), je godina 950., kada se u djelima grčkog historičara Konstantina Porfirogeneta prvi put spominje ovo naselje.