Greg Egan

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Greg Egan
Rođenje (1961-08-20) 20. august 1961. (starost: 57)
Perth, Australija

Greg Egan (20. august 1961) je australijski pisac naučne fantastike i računarski programer. Kao pisac je aktivan od 1983. godine. Njegova djela pripadaju žanru tvrde naučne fantastike. To su priče koje se baziraju na faktičkim naučnim otkrićima, držeći se zakona fizike, matematike i drugih grana nauke. Druge teme njegovih djela su matematika, kvantna fizika, priroda svijesti, seksualnost, vještačka inteligencija, kao i superiornost racionalnog metafizičkog naturalizma (tvrdnja da je sve nastalo prirodnim putem, bez uplitanja nadnaravnih pojava) u odnosu na religiju.

Dobitnik je Hugo nagrade, kao i drugih priznanja za svoja djela. Egan je vegetarijanac, živi u gradu Perth (Australija), izbjegava se pojavljivati u javnosti, i na svojoj web stranici tvrdi da na internetu ne postoji ni jedna njegova fotografija.

Djela[uredi | uredi izvor]

Romani

Orthogonal trilogija

Kolekcije kratkih priča

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

http://www.gregegan.net - zvanična prezentacija