Grimmauldov trg br.12

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Harry Potter mjesto
Grimmauldov trg br.12
Lokacija London
Vlasnik Harry Potter
Stanari Kreacher
Prvo pojavljivanje Harry Potter i Red feniksa


Grimmauldov trg broj dvanaest je adresa kuće u kojoj je sjedište Reda feniksa, tajne organizacije iz knjige Harry Potter i Red feniksa, britanske spisateljice J. K. Rowling. To je kuća roditelja Siriusa Blacka od kojih je on pobjegao. Kuća je prepuna predmeta usko povezanih s crnom magijom, a u njoj živi i ogorčeni kućni vilenjak Krecher koji ne podnosi "one prljave mutnjake" koji su se počeli motati po kući. Harry tu provodi ostatak praznika nakon napada dementora.

Kuća je zaštićena mnogobrojnim čarolijama. Npr. kuća je potpuno nevidljiva onima kojima Dumbledore lično nije rekao (ili napisao) adresu. Nadalje, ona je potpuno neunosiva, što znači da se ni na koji način ne može ucrtati ni na koji geografsku kartu.


HP - Harry Potter wordmark.svg Nedovršeni članak Grimmauldov trg br.12 koji govori o Harryju Potteru treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.