Grlić materice

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Grlić maternice
Dijagram reproduktivni organi trudnice
Detalji
LatinskiCervix uteri
PrekurzorMüllerov kanal
SistemŽenski reproduktivni sistem
Identifikatori
TAA09.1.03.010
FMA17740
Anatomska terminologija

Grlić maternice ili cerviks ili maternični cerviks je donji fibromuskularni dio maternice koji strši u vaginu i sastavni je dio anatomije ekskluzivno ženskog reproduktivnog sistema. Ovaj otvor ili rupa omogućava da krv ističe iz maternice tokom menstruacije (perioda). Također omogućava spermatozoidima da uđu u maternicu i jajovode.[1]

Iako je obično dug 3 do 4 cm, dijametra 2,5 cm, maternični vrat može se povećati za oko 10 cm tokom porođaja, kako bi se omogućilo novorođenčetu da prođe, a njegova veličina može varirati ovisno o dobi i broju porođaja. Vremenski raspored menstruacijskog ciklusa, kontroliran je hormonima koji se izlučuju, a također može uticati na fiziologiju grlića maternice. Estradiol izlučen toom ovulacije izaziva promjene na grliću maternice, koje djeluju olakšavajući mogući ulazak sperme. Uz to, na grliću matermice se nalazi grozd hijaluronske kiseline, koji filtrira tako da kroz njega može proći samo većina mobilnih spermatozoida.

Osobine[uredi | uredi izvor]

Cerviks ima glatku, sjajnu površinu s malim, zaobljenim vratnim otvorom na nazubljenjima i poput usta ribe kod žena koje su već imale porođaj vaginskim putem.[2] Pod mikroskopom, epitel koji pokriva grlić maternice je skvamozan, nekeratinizirajući epitel (bez keratina). Od bazne lamine do najudaljenijeg sloja epitelnih ćelija grlića materice, primećuje se sve veće sazrevanje ćelija.[2]

Dijelovi[uredi | uredi izvor]

Cerviks i vidljivi spoljnji otvor grlića maternice

Egzocerviks ili ektocerviks: To je dio grlića maternice koji se najlakše vidi kroz vaginu u kolposkopiji. Okružen je dnima vaginske vreće. Prekriven je višeslojnim, ružičastim, slojevito skvamoznim epitelom. Međusobni i površinski ćelijski slojevi skvamoznog epitela sadrže glikogen.

Endocerviks
nije u velikoj mjeri vidljiv, jer se nalazi u središtu grlića maternice tvoreći endocerviksni kanal koji povezuje vanjski otvor vrata maternice (OCE) sa šupljinom maternice. Prekriven je crvenkastim cilindričnim epitelom jednog ćelijskog sloja.
Vanjski otvor vrata maternice
To je onaj dio koji komunicira cervikalni kanal grlića materice sa unutrašnjim otvorom vrata maternice. Mijenja se prema broju isporuka, bivajući u mirovanju kao kružni otvor s malim promjerom, a u multiprauroznom se izgled mijenja uslijed radnih suženja, stičući izgled poprečnog i zvjezdanih rasjeda u slučajevima kosih suženja, koja deformiraju arhitekturu grlića materice što rezultira ektropionom ili ikadom endocerviksnog epitela.
Unutrašnji otvor vrata maternice
Ne vidi se golim okom, potreban je transvaginalni ultrazvuk da bi se pokazao. Obično mjeri ne više od 10 mm, ograničava endocerviksni kanal s maternicom, na razini strukture poznate kao istmus, tokom normalne trudnoće djeluje kao sfinkter, što kod neuspjeha uzrokuje nesposobnost grlića maternice s izlučivanjem i naknadnim dilatacijom grlića maternice, što uzrokuje kasni pobačaj i prerano rođenje.
Skvamozno-cilindrični spoj
također skvamozno-stubni spoj, egzoendo-cerviksni, cilindrično-epidermoidni: spoj je cilindričnog epitela sa skvamoznim epitelom i obično se nalazi u vanjskom otvoru grlića maternice, ali varira u zavisnosti od starosti, perioda menstruacijkog ciklusa i drugih faktora, kao što su trudnoća i upotrebe kontraceptiva, oralno ili vaginalno.

Ovo prelazno područje od jednog epitela do drugog, mjesto je za česte bolesti poput raka grlića materice.

Patologija grlića maternice[uredi | uredi izvor]

Cervicitis[uredi | uredi izvor]

Cervicitis je akutna ili hronična upala grlića maternice, uglavnom praćena mikrobnim infekcijama patogena poput gonokoka, hlamidija, Trichomonas vaginalis (paraziti), Candida ili Mycoplasma; ili putem vaginskih saprofitnih organizama kao što su streptokoke, enterokoke i stafilokoke. Akutni cervicitis je uobičajena prezentacija puerperija.

Benigni tumori[uredi | uredi izvor]

Od benignih tumora, uglavnom se javljaju endocervikusni polipi od vezivnog tkiva, monostratificirani cilindrični tip, koji potiče od hiperplazije endocerviksne žlijezde, smještene u endocerviksu i endocerviksnom kanalu, sa velikeom histološkom sličnosti s onima koje nalazimo u endometriju.

Interepitelna neoplazma grlića maternice[uredi | uredi izvor]

Iako nisu karcinomske ćelije cerviksnne intraepitelne neoplazme snažno povezane s virusom humanog papiloma, smatra se displazijama s tendencijom ka malignosti, naročito u kasnim fazama.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Histology, A Text and Atlas by Michael H. Ross and Wojciech Pawlina, Lippincott Williams & Wilkins, 5th ed, 2006
  2. ^ a b University of Utah]], School of Medicine Imagen de un cuello uterino post-histerectomía; Imagen histológica de cuello uterino|access-date=August 1, 2020.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]