Idi na sadržaj

Groblje Père-Lachaise

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Glavni ulaz Groblja Père-Lachaise

Groblje Père-Lachaise (francuski Cimetière du Père-Lachaise) nalazi se u Parizu, a još se naziva Istočno groblje. Ime je dobilo po isusovcu François d'Aix de La Chaise (1624-1709), zvanim Père La Chaise (Otac La Chaise), ispovjedniku Luja XIV.

Nakon donošenja odluke (1786.) o zabrani postojanja groblja unutar tadašnjeg grada Pariza, dolazi do zatvaranja groblja Cimetière des Innocents koje se je nalazilo u blizini tržnice Les Halles, i koje je predstavljalo zdrastveni rizik za cijelo stanovništvo grada. Tako 1804. Napoleon otkupljuje zemljište od Isusovaca, te na tom mjestu osnovao Groblje Père-Lachaise. Uz Groblje Père-Lachaise utemeljena su i druga groblja van tadašnjih granica Pariza koja su zamijenila unutrašnja iz grada. Na sjeveru Groblje Montmartre, na jugu Groblje Montparnasse, a pored Eiffelovog tornja nalazi se Groblje Passy.

Danas je Père-Lachaiseu najveće groblje Pariza na kojem je sahranjeno više od 300.000 pokojnika, i još je mnogo kremiranih u kolumbariju, među kojima su mnogih intelektualci i umjetnici. Groblje je jedno od turističkih atrakcija Pariza koje svake godine posjeti oko dva miliona posjetitelja.

Poznate osobe sahranjene na Père-Lachaiseu[uredi | uredi izvor]

Grob Jim Morrisona
Grob Édith Piaf
Grob Marcel Prousta

Galerija[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]