Grobne humke, runsko kamenje i crkva u Jellingu

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Grobne humke, runsko kamenje i crkva u Jellingu
Svjetska baština
Tumul i dva runska kamena
Lokacija Danska
Kriterijiii
Referenca697
Uvrštenje1994. (18. sjednica)
Površina12,7 ha
Tampon-zona59,2 ha
KoordinateN55 45 23 E9 25 12

Grobne humke, runsko kamenje i crkva u Jellingu čine kompleks kraljevskih spomenika za vrijeme vladavine Gorma i njegovog sina Haralda I. Bluetootha u 10. vijeku. Nalaze se oko 10 km sjeverozapadno od grada Vejle, u srednjem dijelu poluostrva Jutland, Danska. Upisani su na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Danskoj 1994. godine.[1]

Dio kompleksa su dvije humke oblika tumula, s ravnim vrhom, prečnika 70 metara i visine do 11 metara, koje su gotovo identične po obliku, veličini i konstrukciji, sa površinom izgrađenom od travnjaka.

Stariji i manji runski kamen podigao je posljednji paganski danski kralj Gorm u spomen na svoju ženu Thyru i predstavlja upečatljivi primjer paganske nordijske kulture.

Današnja jelingška crkva

Drugi runski kamen ilustruje pokrštavanje danskog naroda sredinom 10. stoljeća. Nakon što je u Dansku uveo kršćanstvo i integrirao Norvešku sa državom, Harald Bluetooth je proglasio svoja postignuća podizanjem kamena između dvije humke i gradnjom prve drvene crkve u Jellingu. Na njegovom urezanom natpisu, ispod ispisanog isprepletenog nordijskog zmaja, piše "Kralj Harald je naredio da se ovaj spomenik napravi u spomen na Gorma njegovog oca i Thyru njegovu majku, taj Haralda koji je osvojio za sebe cijelu Dansku i Norvešku i učinio Dance kršćanima".

Jelingški kameni brod je svetište iz 9. stoljeća u obliku uspravnog kamenja poredanog na zemlji u obliku broda, između dva kraljevska tumula koje je Harald I. podigao svojim roditeljima. Danas je uglavnom uništen, a izvorno je bio dug 170 metara, što ga čini najvećim pronađenim kamenim brodom.

Današnja jelingška crkva je kamena crkva iz 1100. godine koja je izgrađena na mjestu starije drvene crkve koju je Harald I. Danski podigao u 10. stoljeću.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "UNESCO - Grobne humke, runsko kamenje i crkva u Jellingu". whc.unesco.org. Pristupljeno 9. 10. 2021.