Growlithe

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Growlithe
Growlithe58.png
Opći podaci
Japansko ime ガーディ Gādi
Redni broj 58
Generacija prva
Vrsta Vatreni
Stepen Elementarni
Razvio se iz -
Razvija se u Arcaninea
Razvoj Vatreni kamen
Visina 0,7 m
Težina 19,0 kg
Sposobnost Bljesak vatre (Flash Fire)

Growlithovo ime dolazi od engleskih riječi "growl" = režanje, jer reži na neprijatelje, i "lithe" = gibak, što se odnosi na njegovu pognutu pozu kada ih napada. Njegovo japansko ime, Gādi (Gardie), vjerovatno se odnosi na englesku riječ "guard" = čuvati, jer podsjeća na psa čuvara. U početku, njegovo je ime, izvan Japana, trebalo glasiti "Flamie".

Biološke karakteristike[uredi | uredi izvor]

Growlithe izgleda poput narandžastog šteneta s crnim, tigrastim prugama duž njegovih leđa i stražnjih nogu. Na prednjim nogama ima dvije pruge u obliku slova "V". Rep mu je kremaste boje, kao i čuperci krzna na njegovim prsima, trbuhu, oko njuške i na glavi.

Kao Pokémon štene, Growlithe pokazuje mnoge atribute po kojima su poznati psi (i štenci). Growlithe je veoma sladak i umiljat Pokémon te veoma odan. Obožava svog vlasnika iznad svega te će lajati, a i ugristi, svakoga ko pokuša ozlijediti njegova trenera. Growlithe ima veoma izoštren njuh i sluh te je vrlo inteligentan. Veoma je rijedak i teško ga je uhvatiti, zbog njegove napada Rike (Roar).

Unatoč njegovoj razigranoj i bezbrižnoj naravi, Growlithe zna biti veoma žestok i razjaren protivnik kada ga se naljuti.

U videoigrama[uredi | uredi izvor]

Od svih generacija Pokémon videoigara, Growlitha se može pronaći samo u Pokémon Crystal, FireRed i Pokémon XD: Gale of Darkness. U Pokémon Crystal može ga se naći na istim mjestima gdje i Vulpixa u Pokémon Silver videoigri; na Stazi 7, 8, 36 i 37. U Pokémon FireRed prilično je rijedak, a nalazi se na Stazama 7 i 8, te u Pokémon vili. U Pokémon XD: Gale of Darkness, može ga se oteti Cipher Poen Humahu. Growlithe se razvija u Arcaninea uz pomoć Vatrenog kamena. Njegove sposobnosti jesu Zastrašivanje (Intimidate) i Bljesak vatre (Flash Fire). Zastrašivanje, nakon što Growlithe uđe u borbu, smanjuje protivnikov Attack status za jednu razinu. Pokémoni sa sposobnošću Bistrog tijela (Clear Body), Hiper rezača (Hyper Cutter) ili Bijelog dima (White Smoke) imuni su na ovaj efekt. Bljesak vatre, za razliku od prethodne sposobnosti, aktivira se kada Growlitha udari Vatreni napad. Nakon što je aktivirana, šteta koju Growlithovi Vatreni napadi uzrokuju na protivniku množi se sa 1.5.

U animiranoj seriji[uredi | uredi izvor]

U Pokémon animiranoj seriji, Growlithe (i njegov razvijeni oblik, Arcanine) pojavljuje se nekoliko puta kao policijski pas kojeg koristi policajka Jenny. James, član Tima Raketa, ostavlja svog Growlitha nakon što pobjegne od kuće, da bi pazio na njegove roditelje. Growlithe se posljednji put pojavio u Hoenn ligi, kao jedan od Pokémona Ashova protivnika Morissona. Growlithe je imao svoje prvo pojavljivanje u epizodi 33, kao čuvar Pokémon rezervata. Tri Growlitha imala su pojavljivanje u epizodi 416, kao djeca odraslog Arcaninea.