Guido da Siena

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Guido da Siena
Rođenjepribližno 1230
Siena, Republika Siena
Smrtpribližno 1290
Siena Republika Siena
Periodkasna gotika, Italijansko-bizantijsko slikarstvo
Vrsta umjetnostislikarstvo
DjelaMadona na prijestolju, Madona sa svecima
UtjecaliBizantijsko slikarstvo

Guido da Siena bio je italijanski slikar koji je radio u Sieni između 1260 - 1290 godine tokom duecento perioda u italijanskom predrenesansnom slikarstvu. Slikao je u italijansko-bizantijskom stilu i bio je vodeći sijenski slikar do dolaska Duccia. Zajedno sa Coppom di Marcovaldom i Ducciom smatra se osnivačem sijenske škole slikarstva.

Umjetničko stvaralaštvo[uredi | uredi izvor]

Nema dokumentovanih podataka o umjetnikovom životu, pa se stoga njegova umjetnička karijera može rekonstruirati samo kroz slikarska djela koja je uradio. Prvenstveno je poznat po slici koja je sada podijeljena na nekoliko dijelova.[1] Ovo je nekada bio dio iste kompozicije, koja je prvobitno bila triptih. Ujedno, to je i jedino djelo koje mu svi autoriteti iz historije italijanskog slikarstva pripisuju. Glavni dio u ovom djelu je velika slika "Bogorodice sa djetetom na prijestolju" sa šest anđela iznad, koja se nekada čuvala u crkvi San Domenico u Sieni, kasnije je premještena u Palazzo Pubblico u Sieni. Nosi rimovani latinski natpis, koji daje slikarevo ime kao "Guido de Senis", sa datumom iz 1221. godine.[2] Ne postoji ništa posebno što bi ovu sliku razlikovalo od ostalih djela iz istog perioda osim što su glave Bogorodice i djeteta mnogo superiornije – po prirodnom karakteru i gracioznom dostojanstvu – od svega naslikanog prije Cimabuea.[1] Pojedini kritičari umjetnosti na stilskim osnovama tvrde da je ovo djelo moralo biti naslikano između 1262. i 1286. godine i da je datum pronađen na oltarnoj slici krivotvoren kada je preslikan na prijelazu iz 14. vijeka. Većina se slaže da je rani datum originalan, što stavlja Guida da Sienu daleko ispred ostalih italijanskih slikara njegovog vremena.[2] Benediktinski samostan u istom gradu ima trouglasti vrh ovog triptiha na kojem je prikazan "Spasitelj u blagoslovu", sa dva anđela. Iako slika daje efekt veličanstvenosti i prati bizantijske konvencije ikonografije, figure u određenoj mjeri opuštaju krute linearne obrasce koji su do tog vremena bili konvencionalni u srednjoitalijanskom slikarstvu. Na osnovu ove slike niz drugih panoa, od kojih se većina nalazi u Sienskoj Pinakoteci, bili su pripisani Guidi da Siena,[3] poput: "sv. Dominik" (Fogg Art Museum, Cambridge, Massachusets), "Ustoličenje sv. Petra" i "Madona i četiri sveca" (obje u Pinacoteca Nazionale, Siena).

Stil i baština[uredi | uredi izvor]

Guido da Siena bio je jedan od prvih italijanskih slikara koji je prekinuo sa stoljetnim konvencijama bizantijskog slikarstva, kao što su kruta kompoziciona ravnoteža i frontalnost. Iako precizno određivanjae datuma njegovog slikarskod rada nije utvrđeno, jasno je da je on unio više spontanih gestova i scena ljudske nježnosti u italijansko slikarstvo 13. vijeka, čime je pomogao u kasnijem prihvaćanju emotivnog gotičkog slikarstva u Italiji.[2] Stilski, Guido pokazuje slikarsku obuku povezanu sa primjerom Coppa di Marcovalda, od koga je preuzeo izražene efekte chiaroscura (odnosa svjetlosti i tame) i određenu apstraktnost proisteklu iz bizantijske umjetnosti. Na slici pod nazivom "Dossale br. 7", koja potječe iz 1270. godine, može se vidjeti živopisnija slika i omekšani chiaroscuro, prilagođavajući se kolegama poput Dietisalva di Speme i Rinaldo da Siena koji su počeli da se zanimaju za prve slikarske rezultate Cimabuea. U kasnoj fazi u njegovom djelu "Raspeće" (pogledati galeriju) bilježimo poznavanje zrelijih firentinskih slikarskih djela poput: "Raspeća" za crkvu Santa Croce, koje je poslužilo kao model za modeliranje Hristovih kukova, kao i utjecaj reljefa, zatim propovjedaonica Sienske katedrale koju je Nicola Pisano završio 1268. godine. Među kasnijim djelima, poput "Posljednjeg suda", koje se čuva u Muzeju sakralne umjetnosti u Grossetu, boja je ublažena i možda već nadahnuta prvim Ducciovim remek-djelima.[4]

Galerija[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b "Art in Tuscany: Guido da Siena". travelingintuscany.com. Pristupljeno 21. 1. 2022. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  2. ^ a b c "Italian painter: Guido da Siena". britannica.com. Pristupljeno 21. 1. 2022. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  3. ^ "Guido da Siena". oxfordreference.com. Pristupljeno 21. 1. 2022. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  4. ^ Paul Crenshaw, The Art Lover's Guide to Understanding Symbols in Paintings, izdavač Universe Publishing 2009. godine, ISBN 978-07893-1891-6, str. 10-307