Guildford Dudley

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Kopija izgubljenog originala portreta lorda Guildforda Dudleya

Guilford ili Guildford Dudley (Gilford Dadli; 1536 - 12. februar 1554) je bio engleski plemić i suprug Jane Grey za koju neki historičari smatraju da je devet ili trinaest dana bila kraljica Engleske.

Bio je jedan od mlađih sinova Johna Dudleya, 1. vojvode od Northumberlanda, i Jane Guilford. Njegov otac je bio na čelu regentskog vijeća tokom vladavine maloljetnog Edvarda VI. Vojvoda od Northumberlanda nije želio da tron nakon sve izvjesnije smrti bolešljivog Edvarda naslijedi njegova dvadeset godina starija polusestra, katolkinja ledi Marija. Marija i Edvardova druga polusestra, ledi Elizabeta, zato su bile izbačene iz nasljedne linije jer su zakonski bile ilegitimne (rođene u poništenim brakovima Henrika VIII). Kako ni škotski Stuarti nisu bili primjerni za nasljeđivanje engleske krune, ona je bila predviđena za Jane Grey, najstariju unuku Marije Tudor.

John Dudley je zatim odlučio svoga sina Guilforda oženiti nasljednicom. Brak između Guilforda i Jane koja nije željela udati se za njega sklopljen je 15. maja 1553. godine.

Četiri dana nakon Edvardove smrti Jane je proglašena kraljicom i protiv svoje volje službeno je vladala devet dana. Dudleyevi su tražili da Guilford bude proglašen kraljem, ali Jane mu nije dala tu titulu i umjesto nje ponudila mu titulu vojvode od Clarencea.

Međutim, ledi Marija je upala u London sa brojnom podrškom i zbacila Jane sa trona, te se proglasila kraljicom. Jane i Guilford su bili premješteni u Tower of London, ali Marija ih je poštedila. Sljedećih šest mjeseci proveli su u Toweru. Međutim, nakon protestantske pobune Marija ih je počela gledati kao opasnost, te je potpisala smrtnu kaznu za rodicu i njenog supruga.

Guilford je bio javno pogubljen na Tower Hillu u jutro 12. februara 1554. godine, a Jane samo nekoliko sati kasnije. Sahranjen je u kapeli St Peter ad Vincula. Njegova tri brata i otac su također bili zatvoreni i optuženi, ali su kasnije pušteni.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]