Gustav Kirchhoff

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Gustav Kirchhoff
Gustav Robert Kirchhoff.jpg
Gustav Robert Kirchhoff
Rođenje (1824-03-12) 12. mart 1824.
Kalinjingrad, Pruska
Smrt 17. oktobar 1887(1887-10-17) (63 god.)
Berlin, Njemačka

Gustav Robert Kirchhoff ( Königsberg, 12. mart 1824. – 17. oktobar 1887. godine) je njemački fizičar i hemičar koji je svojim radom jako doprinio osnovnom razumijevanju strujnog kola, spektroskopije i emisije radijacije crnih tijela sa zagrijavanim objektima. Pojam radijacija „crnog tijela“ skovao je 1862. godine, a dva seta nezavisnih koncepata o zakonima strujnog kola i termalne emisije nazvani su „Kirchhoffovi zakoni“ u njegovu čast.

Kirchhoff je rođen u Königsbergu, Istočna Pruska (danas Kalinjingrad), kao sin Friedrich Kirchhoffa, advokata i Johanne Henriette Wittke. Kirchhof je 1847. godine diplomirao na Königsbergškom univerzitetu i oženio se Clarom Richelot, kćerkom njegovog profesora matematike Friedricha Richelota. Iste godine preselili su se u Berlin, gdje su bili dok Gustav Kirchhoff nije dobio mjesto profesora u Breslau (danas Wrocław).

Kirchhoff je svoje zakone o strujnom kolu, koji su danas svudašnji u električnom inženjeringu, formulirao 1845. godine dok je još bio student. Svoje zakone o termalnoj radijaciji izložio je 1859. godine, a dokazao ih je 1861. godine. U Breslau je na spektroskopiji radio sa Robertom Bunsenom, a bio je i su-otkrivač elemenata cezija i rubidijuma 1861. godine dok je proučavao hemijsku kompoziciju Sunca preko njegovog spektralnog potpisa.

Rumfordovu medalju dobio je 1862. godine i to zbog istraživanja fiksiranih linija sunčevog spektra i inverzija svijetlih linija u spektru umjetne svjetlosti.

Jako je doprinio području spektroskopije tako što je formalizirao tri zakona koja upisuju spektralnu kompoziciju svjetla koje emitiraju užareni objekti, nadograđujući se na otkrićima Altera i Angstroma (vidi: spektralna analiza).

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]