Guverner Mato Grosso do Sula

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Guverneru
Grb Mato Grosso do Sul
guvernerska zastava
trenutno
Reinaldo Azambuja

od 1. januara 2015
StilVaša Ekselencijo
Statusšef vlade
SkraćenicaMS guverner
Prebivališteu vlastitoj kući
SjedišteMato Grosso do Sul
MandatČetiri godine, najviše dva mandata
Osnivanje1. januara 1979
Prvi nosilacHarry Amorim Costa
Veb-sajthttp://www.ms.gov.br/

Guverner Mato Grosso do Sul (portugalski: Governador do Mato Grosso do Sul) je šef vlade brazilske države Mato Grosso do Sul je javna pozicija koja se bira putem većinskog izbornog sistema u dva kruga. Da biste bili guverner države, morate imati najmanje 30 godina.

Ako kandidat dobije više od 50% od ukupnog broja glasova u prvom krugu, on je biran bez potrebe za drugim krugom. Ali ako nijedan kandidat ne dobije apsolutnu većinu, održat će se drugi krug glasanja u kojem će učestvovati samo dva kandidata koja su dobila najviše glasova u prvom krugu. Pobjednik drugog kruga bi bio izabran za guvernera. Zakonodavna vlast traje 4 godine i guverner ima pravo ponovnog izbora, bez ograničenja mandata.

Država je stvorena Komplementarnim zakonom br. 31, sankcionisanim 11. oktobra 1977. godine. Trenutni guverner Mato Grosso do Sula je Reinaldo Azambuja, izabran 26. oktobra 2014. i položio zakletvu 1. januara 2015.[1]

Boje označavaju kako je svaki guverner izabran, sa direktno izabranim guvernerima, guvernerima koji su u vladu došli linijom sukcesije (na primjer, kada viceguverner preuzme poziciju guvernera, ili kada predsjednik zakonodavne skupštine preuzme vladu ako nema potguvernera) i guvernera izabranih indirektnim glasanjem ili položenih zakletvom kroz revolucionarne pokrete, uključujući i one koji su preuzeli dužnost kao zakonske zamjene koji nisu direktno izabrani.

Vlada[uredi | uredi izvor]

Sjedište vlade ( Governadoria ) nalazi se u Parque dos Poderes, u glavnom gradu Sulmatogrossense, Campo Grande . U zgradi se nalazi i sjedište državnog sekretara za vladu i strateško upravljanje i Podsekretarijata za komunikacije.[2][3]

Po projektu arhitekte Elvija Garabinija, koji je projektovao i veliki dio objekata Parka, građevina je svečano otvorena 1983. godine, sa cijelim kompleksom javnih organa.

Kada je kompleks otvoren, Vlada se privremeno nalazila u ovoj zgradi, koja je trebala da ima samo jedan sekretarijat. Predviđena je izgradnja vladine palate, ali je tu ideju odbio guverner Pedro Pedrossian . Tako je namjesništvo definitivno fiksirano u istom sjedištu gdje je i bilo i koje zauzima do danas. U deceniji 2000. godine procenjena je opcija izgradnje palate, ali je ta ideja ponovo odbačena.[4]

Guverner nema službenu rezidenciju.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Ex Governadores MS". web.archive.org. 10. 6. 2011. Arhivirano s originala, 10. 6. 2011. Pristupljeno 12. 12. 2022.
  2. ^ News, Campo Grande. "Servidores da Governadoria enfrentam oscilação de energia nesta manhã". Campo Grande News (jezik: portugalski). Pristupljeno 23. 11. 2022.
  3. ^ "Agente patrimonial invade prédio e ameaça detonar bomba em Campo Grande". G1 (jezik: portugalski). Pristupljeno 23. 11. 2022.
  4. ^ "Em meio a décadas e histórias, Parque do Poderes tem palácio "esquecido" - Capital - Campo Grande News". 5. 11. 2022. Arhivirano s originala, 5. 11. 2022. Pristupljeno 23. 11. 2022.