Guy I od Soissonsa

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Grof Guy I (fra. Guy Ier; ? — nakon 986) bio je francuski plemić, grof Soissonsa. Nije poznato kada je rođen.

Njegovi roditelji su najvjerovatnije bili grof Herbert II[1] i njegova supruga, grofica Adela (kći franačkog kralja Roberta I); druga mogućnost je ta da je Guy bio sin grofa Adalberta I[2] i Gerberge od Lotaringije te tako unuk Herberta II.[3][4]

Guy je spomenut u povelji iz 974. godine koju je izdao kralj Franaka Lotar, a kojom se potvrđuju povlastice samostana Saint-Thierry blizu Reimsa. Lotar je također potvrdio povlastice samostanu Saint-Eloy de Noyon, u čast jednog Guyevog nećaka, Liudolfa od Vermandoisa.[5] Guy je čak osnovao opatiju blizu Péronnea te je posjetio Rim.

Supruga grofa Guya bila je gospa Adelisa,[6] koja je navodno bila kći grofa Gilberta.[7] Guy i Adelisa su bili roditelji grofice Adelise od Soissonsa.[8][9]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Dormay, C. (1664). Histoire de la ville de Soissons et de ses rois, ducs, comtes et gouverneurs.
  2. ^ Moriarty, George A. (1985). The Plantagenet Ancestry of King Edward III and Queen Philippa. Salt Lake City: Mormon Pioneer Genealogy Society.
  3. ^ Guy I
  4. ^ Ako je Guy bio sin Herberta II, to znači da je bio brat grofa Roberta i grofa Herberta Starijeg, koji je izazvao skandal oženivši bivšu kraljicu Eadgifu.
  5. ^ Ako je Guy bio Adalbertov sin, onda mu je Liudolf bio brat.
  6. ^ Acta Sanctorum (srednjovjekovni komentar). "Alaidem comitissam Suessionensem, filiam comitis Gilberti, viduam Guidonis Viromanduensis..."
  7. ^ "Grof Gilbert/Giselbert" je inače u potpunosti nepoznat te se nigdje ne spominje Adelisina majka.
  8. ^ Prema Akti Sanctorum, Guy i Adelisa su imali i sina Renauda I od Soissonsa.
  9. ^ Detlev Schwennicke, Europäische Stammtafeln: Stammtafeln zur Geschichte der Europäischen Staaten