Gvineja-Bisau

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Republika Gvineja Bisau
República da Guiné-Bissau
Zastava Gvineje Bisau Grb Gvineje Bisau
Zastava Grb
Himna"Esta é a Nossa Pátria Bem Amada"

Položaj Gvineje Bisau
Službeni jezik portugalski
Državno uređenje  
 -  Predsjednik José Mário Vaz
 -  Predsjednik vlade Carlos Correia
Nezavisnost Od Portugala 10. septembra 1974
Površina
 -  Ukupno 36.120 km2 (133.)
 -  Vode (%) 22,4
Stanovništvo
 -  Ukupno 1.345.479 (147.)
 -  Gustoća stanovništva 48/km2 
Valuta CFA franak (100 centima)
Vremenska zona UTC +0
Internetska domena .gw
Pozivni broj 245

Gvineja Bisao je država u Zapadnoj Africi. Na zapadu izlazi na Atlantski okean, a graniči sa Senegalom na sjeveru i Gvinejom na istoku i jugu.

Zemlja je, za razliku od svojih susjeda, od 1963. do 1974. vodila rat za nezavisnost, a poslije odlaska Portugalaca oslobodilački pokret PAIGC (Afrička stranka za nezavisnost Gvineje i Zelenortskih Otoka) zadržao je politički monopol sve do 1999. s povremenim uplitanjem vojske. Od planova za ujedinjenje sa Zelenortskom Republikom odustalo se 1980. nakon što je mirnim državnim udarom vlast preuzeo João Bernardo Vieira koji je i pobijedio na prvim slobodnim predsjedničkim izborima 1994. Vieira je smijenjen 1999. poslije jednogodišnjeg krvavog građanskog rata u kojem mu je protivnik bio načelnik glavnog stožera vojske Ansumane Mané. Drugi, u januaru 2000. slobodno izabrani predsjednik Kumba Iala također je smijenjen u državnom udaru 2003.

12. aprila 2012. je izvršen vojni udar.

Gvineja Bisao je jedna od najsiromašnijih zemalja Afrike i svijeta. Poljoprivreda je glavna privredna grana, a izvozi se kešu orah i kikiriki. BDP je u 2004. bio 700 USD po stanovniku, mjereno po PPP-u.

Historija[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Vlada[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Političke podjele[uredi | uredi izvor]

Zemlja se sastoji od 8 oblasti.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Nalazi se u zapadnoj Africi, izlazi na Atlanski okean. Reljef je nizijski, klima je tropska, biljno blago čine prašume i savane.

Privreda[uredi | uredi izvor]

Slabo razvijena zemlja. Poljoprivreda 93%, obradiva zemlja, drvo, kaučuk, kukuruz, kikiriki, uljne palme. Rude: boksit, nafta, mangan. Industrija: prehrambena.

Stanovništvo[uredi | uredi izvor]

Religija[uredi | uredi izvor]

Religija u Gvineji-Bissau, 2010.[1][2]
Religija Postotak
Islam
  
45.1
Narodna ili ireligija
  
30.9
Kršćanstvo
  
19.7
Ostale religije
  
4.3

U Gvineji-Bisau oko 45% stanovništva zemlje pripada islamskoj vjeroispovjesti. Približno 20% stanovništva zemlje pripada hrišćanskoj zajednici, a 31% nastavlja da drži vjeru domorodaca. Međutim, mnogi stanovnici praktikuju forme islamske i hrišćanske vjere, koji kombinuju svoje prakse sa tradicionalnim afričkim vjerovanjima. Muslimani dominiraju na sjeveru i istoku, dok hrišćani dominiraju južnim i primorskim regionima. Rimokatolička crkva čini većinu hrišćanske zajednice.

Kultura[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Guinea-Bissau – Pew-Templeton Global Religious Futures Project". Globalreligiousfutures.org. Pristupljeno 22. 11. 2017. 
  2. ^ "Religious Composition by Country, 2010–2050 | Pew Research Center". Pewforum.org. 2. 4. 2015. Pristupljeno 22. 11. 2017. 

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]