Gvineja (regija)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Mapa regije iz 1736.

Gvineja je tradicionalni naziv za afričku regiju koja leži duž Gvinejskog zaliva. Proteže se na sjever kroz šumovite, tropske regije, a završava na granici Sahela.

U historiji je ova regija bila među prvim dijelovima subsaharske Afrike koji su trgovali s Evropljanima. Velike količine trgovine u slonovači, zlatu i robovima učinile su regiju bogatom, pa su ondje nastala brojna centralizirana kraljevstva koja su se razvijala u 18. i 19. vijeku. Ta su kraljevstva bila mnogo manja od velikih država prostranog Sahela, imala su daleko veću gustoću stanovništva, te su bila centraliziranija i tehnološki naprednija. Zahvaljujući njima regija je pružila veći otpor evropskim napadima od ostatka Afrike, pa je stoga velik dio Gvineje ostao nekoloniziran sve do samog kraja 19. vijeka.

Ime regije dolazi iz berberskih jezika preko portugalskog jezika, a izvorno je označavalo "zemlju crnaca."

Države koje se nalaze u regiji Gvineja su:

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]