Göreme

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Pogled na grad Göreme i njegovu dolinu

Göreme je grad koji se nalazi u historijskoj regiji Kapadokije, u centralnom dijelu Turske. Grad broji oko 2.000 stanovnika[1] i administrativno pripada provinciji Nevşehir a koja se nalazi unutar geografske regije Centralna Anadolija.

Grad je kroz historiju nekoliko puta mijenjao naziv a zvao se između ostalog i Korama, Matiana, Maccan ili Machan i Avcilar.[2] Kada je dolina Göreme označena kao važna turistička destinacija i kao takva postala centar turizma Kapadokije, iz praktičnih razloga grad je preimenovan u današnji naziv Göreme.

Nacionalni park Göreme (tr: Göreme Tarihî Millî Parkı) 1985. godine je uvršten na UNESCOov spisak svjetske baštine.[1]

Ne postoje pouzdani podaci o tome kada je područje Göremea prvi put naseljeno, ali taj period može datirati od Hetitskog perioda, između 1800. i 1200. godine p.n.e. Lokacija je bila centralno područje između imperijalnih rivala, poput Grka i Perzijanaca, što je uticalo na to da stanovnici ovog područja grade tunele kako bi izbjegli političke prevrate između ovih rivala. Tokom rimskog perioda, područje je postalo dom kršćanima koji su bježali iz Rima.[3] Kršćanstvo je prevladalo kao primarna religija u regiji, što se vidi iz mnogih crkava koje se i danas mogu vidjeti.

Galerija[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b Lynch, Paul; McIntosh, Alison J.; Tucker, Hazel (2. 6. 2009). Commercial Homes in Tourism: An International Perspective (jezik: engleski). Routledge. ISBN 978-1-134-03028-6.
  2. ^ "Goreme.org – Goreme". goreme.org. Arhivirano s originala, 26. 10. 2017. Pristupljeno 27. 11. 2017.
  3. ^ Society, National Geographic. "Cappadocia -- World Heritage Site -- National Geographic". Pristupljeno 27. 11. 2017.